Υπερκατανάλωση φαρμάκων και ακριβές θεραπείες για τους Έλληνες

  • Iatropedia
"Η υπερκατανάλωση φαρμάκων και η προτίμηση στις ακριβές φαρμακευτικές αγωγές επιδεινώνει την κατάσταση του ελληνικού συστήματος υγείας με την χώρα μας να βρίσκεται στην 28η στον φετινό πίνακα κατάταξης που αφορούν στους καταναλωτές υπηρεσιών υγείας (ΕΗCI: Euro Health Consumer Index)". Αυτό τονίζουν παράγοντες της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας που έχουν όπως είναι φυσικό λόγους να προωθούν τα ελληνική επώνυμα γενόσημα.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Σύμφωνα με την λόγω κατάταξη, η Ελλάδα με 561 βαθμούς με μέγιστους τους 1.000, σημείωσε φέτος πτώση κατά τρεις θέσεις σε σχέση με την αξιολόγηση του 2013. Στην μελέτη αυτή παίρνουν μέρος 36 Ευρωπαϊκές χώρες και η Σκωτία.

Η 8η έκδοση του ευρωπαϊκού «πίνακα κατάταξης» παρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες παρουσία του ευρωπαϊκού επιτρόπου για την Υγεία. Οι Κάτω Χώρες βρίσκονται σταθερά στην κορυφή, λαμβάνοντας 898 βαθμούς από τους 1.000, και ακολουθούν η Ελβετία, η Νορβηγία, η Φινλανδία και η Δανία.

Ο Ευρωπαϊκός Πίνακας Κατάταξης Καταναλωτών Υπηρεσιών Υγείας (EHCI) είναι το καλύτερο πρότυπο αξιολόγησης για τις επιδόσεις των συστημάτων υγείας. Η κατάρτιση του σχετικού πίνακα γίνεται με βάση δημόσια στατιστικά στοιχεία, δημοσκοπήσεις ασθενών και ανεξάρτητες έρευνες που διεξάγει η Health Consumer Powerhouse Ltd, ανεξάρτητη ιδιωτική εταιρεία.

Όπως τονίζουν οι παράγοντες της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, «η θέση που κατέλαβε η χώρα μας δεν μπορεί παρά να γεννά σοβαρούς προβληματισμούς. Κι αυτό γιατί, σε αντίθεση με την ολοένα και υψηλότερη απόδοση που εμφανίζουν τα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά συστήματα υγείας, η Ελλάδα ακολουθεί αντίθετη πορεία, έχοντας χάσει επτά βαθμούς στο πλαίσιο της συνολικής απόδοσης. Παρά το γεγονός, ότι η βρεφική θνησιμότητα διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα, σύλλογοι ασθενών αναφέρουν, ότι απειλούνται ακόμα και βασικά δικαιώματά τους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σαρώνουν τα νοσοκομεία για “μαύρο” χρήμα! Μαζικοί έλεγχοι στο ΕΣΥ από επιθεωρητές

Κακοδιαχείριση και ατασθαλίες «υποπτεύεται» η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας