Υπέρηχοι επιταχύνουν την επούλωση πληγών!

  • Iatropedia
Η χρήση υπερήχων χαμηλής έντασης μπορεί να μειώσει κατά 1/3 τον χρόνο επούλωσης δερματικών ελκών και πληγών κατάκλισης, ανακάλυψαν ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Σέφηλντ και του Μπρίστολ στην Βρετανία.

Η πρωτοποριακή θεραπεία υπερήχων «ξυπνά» δια της μετάδοσης δονήσεων τα κύτταρα στις πληγές συμβάλλοντας έτσι στην διέγερσή τους και στην επιτάχυνση της διαδικασίας επούλωσης, διεπίστωσαν ερευνητές από το Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών του University of Sheffield. Επιπροσθέτως, η μέθοδος αυτή μειώνει τις πιθανότητες μόλυνσης των πληγών, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία για τους διαβητικούς με έλκη στα πόδια και τους ηλικιωμένους με πληγές κατάκλισης.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της σχετικής έρευνας Δρα Mark Bass, τα δερματικά έλκη είναι εξοντωτικά επώδυνα και σε πολλές περιπτώσεις ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης είναι ο ακρωτηριασμός του μέλους. Η χρήση υπερήχων διεγείρει μια φυσιολογική διαδικασία επούλωσης και επειδή απλώς επιταχύνει την όλη διαδικασία, δεν ενέχει κίνδυνο παρενεργειών που συχνά συνδέονται με φαρμακευτικές θεραπευτικές αγωγές, επισημαίνει.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of Investigative Dermatology έγινε σε συνεργασία με την Σχολή Βιοχημείας του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, το Wound Biology Group του Cardiff Institute of Tissue Engineering and Repair και την εταιρία Bioventus LLC. Από την στιγμή που οι υπέρηχοι είναι σχετικά ακίνδυνοι, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η κλινική τους χρήση τους θα επεκταθεί εντός τριών-τεσσάρων ετών.