Ιός του Δυτικού Νείλου: Μετά την Αργολίδα και η Αρκαδία με κρούσματα

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Μέχρι και τις 9 Αυγούστου, οι ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου εντοπίζονταν στην Αργολίδα και ως εκτιμώμενοι δήμοι έκθεσης στον ιό αναφέρονταν ο Άργους- Μυκήνων και Ναυπλιέων. Μία εβδομάδα μετά, έως και τις 16 Αυγούστου, καταγράφηκε ένα κρούσμα σε άτομο από την Αρκαδία και συγκεκριμένα από τον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας.

Μετά τα κρούσματα στην Αργολίδα, ο ιός του Δυτικού Νείλου έδωσε κρούσματα και στην Αρκαδία, καθώς σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης του ΚΕΕΛΠΝΟ, υπάρχει ένα κρούσμα εκεί κι ένα που δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα ο τόπος μόλυνσης.

Από την αρχή της περιόδου 2017 έως 16/8 είχαν καταγραφεί συνολικά 24 κρούσματα  εκ των οποίων τα 16 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα και κυρίως εκδηλώσεις εγκεφαλίτιδας, άσηπτης μηνιγγίτιδας ή μηνιγγοεγκεφαλίτιδας. Επιπλέον, έχουν καταγραφεί δύο θάνατοι ασθενών με λοίμωξη από τον ιό.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, «μέχρι τις 16/08/2017 στην Ελλάδα έχει καταγραφεί σχετικά μικρός αριθμός κρουσμάτων σε ανθρώπους με σχετικά περιορισμένη γεωγραφική κατανομή στις Περιφερειακές ενότητες Αργολίδας και Αρκαδίας. Αναμένεται η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα ιδιαίτερα ενόψει της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας και δεν μπορεί να αποκλειστεί η εμφάνιση κρουσμάτων λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε άλλη γεωγραφική περιοχή».

Και συμπληρώνουν: «Καθώς οι περιοχές κυκλοφορίας του ιού κατά την τρέχουσα περίοδο δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια, το ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζει την ανάγκη τήρησης ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια σε όλη την επικράτεια».