Ιωάννης Μπασκόζος: Καλύτερη διατροφή, λιγότεροι θάνατοι

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Την λήψη μέτρων για την τήρηση των τελευταίων διατροφικών οδηγιών, ζητεί από τα νοσοκομεία και τους Ιατρικούς Συλλόγους ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ιωάννης Μπασκόζος. Μάλιστα με χθεσινή του εγκύκλιο, επικεντρώνει στην αλλαγή του διατροφικού μοντέλου που οδηγεί σε μείωση των θανάτων από χρόνια, μη μεταδιδόμενα νοσήματα.

Καρδιαγγειακές ασθένειες, καρκίνοι, χρόνιες πνευμονοπάθειες και σακχαρώδης διαβήτης 2 – σημειώνει – «ευθύνονται» για το 63% των θανάτων παγκοσμίως.

Η νοσηρότητα και η θνησιμότητα επηρεάζονται σημαντικά από το κάπνισμα, τις κακές διατροφικές επιλογές, την έλλειψη άσκησης καθώς όπως αναφέρεται στο σχέδιο δράσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας: Το αυξημένο σωματικό βάρος, η υπερβολική πρόσληψη ενέργειας, κορεσμένων και trans λιπαρών, ζάχαρης και αλατιού, καθώς και η ανεπαρκής κατανάλωση λαχανικών, φρούτων και προϊόντων ολικής άλεσης είναι βασικοί παράγοντες κινδύνου.

Με τα ποσοστά παχυσαρκίας να ¨χτυπούν κόκκινο» στα παιδιά και τους εφήβους στις χώρες της νότιας Ευρώπης και ειδικά στην Ελλάδα, το θέμα αναδεικνύεται σε πολύ σοβαρό.

Όπως όλα δείχνουν, η διατροφή των οικονομικά αδύναμων οικογενειών και των παιδιών τους στα χρόνια της κρίσης περιλαμβάνουν:

-Αυξημένη κατανάλωση συσκευασμένων τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα ζάχαρης, λιπαρών και αλατιού.
-Αυξημένη κατανάλωση γρήγορου ή έτοιμου φαγητού.
-Μειωμένη κατανάλωση φρούτων, φρέσκων λαχανικών, ψαριών και κρέατος.

Μία από τις κυριότερες αιτίες των χρόνιων νοσημάτων που συνδέονται με τη διατροφή, είναι η απομάκρυνση από την ελληνική παραδοσιακή διατροφή και η κατανάλωση έτοιμου φαγητού.

Όπως λέει ο κ. Μπασκόζος, η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών αποτελεί καθοριστικό παράγοντα προάσπισης της ατομικής υγείας, καθώς και βασικό συντελεστή προαγωγής της Δημόσιας Υγείας.

Παιδική παχυσαρκία

Από τα πρόσφατα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τον περιορισμό της αύξησης της παιδικής παχυσαρκίας, τα κράτη – μέλη καλούνται να αναπτύξουν διατροφικές συστάσεις για παιδιά και εφήβους, που να αφορούν τόσο τα υγιή άτομα όσο και τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα, καθώς και να αναπτύξουν συστάσεις που να προωθούν την καθημερινή φυσική άσκηση.

Το υπουργείο Υγείας υιοθετεί τις διατροφικές συστάσεις για γενικό πληθυσμό και για ειδικές πληθυσμιακές ομάδες, όπως αυτές διαμορφώθηκαν στα πλαίσια του έργου ΕΣΠΑ «Δημιουργία και Ευρεία Διάχυση Γενικού και Ειδικών Εθνικών Διατροφικών Οδηγιών – Ευ Δια…Τροφήν».

Οι διατροφικές συστάσεις αφορούν ενήλικες, βρέφη, παιδιά και εφήβους, γυναίκες, εγκύους και θηλάζουσες, άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.