Ημερίδα Ελληνικού Κολλεγίου Οφθαλμολογίας: 250 εκατ. ευρώ θα εξοικονομούσαμε ετησίως από τις ΜΗΝ

  • Iatropedia
Στις ΗΠΑ το 65% των οφθαλμιατρικών επεμβάσεων διεξάγεται σε Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας με σκοπό την εξοικονόμηση πόρων αλλά και την ασφάλεια των ασθενών που δεν χρειάζεται να χειρουργηθούν π.χ. για τον καταρράκτη τους σε ένα κανονικό νοσοκομείο με το μικροβιακό φορτίο που αυτό είναι φυσικό να διαθέτει.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Την ίδια ώρα, μελέτη έχει δείξει ότι το κράτος θα μπορούσε να εξοικονομήσει μέχρι και 250 εκατομμύρια ετησίως από την λειτουργία των ΜΗΝ. Παρόλα αυτά στην χώρα μας έχουν πιστοποιηθεί προσωρινά λιγότερες από 20 και οι ρυθμοί είναι…χελώνας.

Αυτά ανακοινώθηκαν μεταξύ άλλων σήμερα από το ΔΣ του Ελληνικού Κολλεγίου Οφθαλμολογίας με αφορμή την διεξαγωγή στις 14/2 της ετήσιας ημερίδας τους.

Οι παθήσεις της ωχράς κηλίδας και ο διαβήτης είναι συνολικά οι βασικοί λόγοι απώλειας όρασης και αφορά τη μέση και την τρίτη ηλικία. Σχετικά με διαγνωστική για προβλήματα ωχράς κηλίδας και σακχαρώδη διαβήτη στον αμφιβληστροειδή, στην Ημερίδα του Ελληνικού Κολλεγίου Οφθαλμολογίας θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά τεχνολογίες οι οποίες, προσφέρουν εξαιρετικές πληροφορίες στο χειρουργό- οφθαλμίατρο για τη διάγνωση και την θεραπεία .

Η Ημερίδα του Ελληνικού Κολλεγίου Οφθαλμολογίας πραγματοποιείται στις 14 Φεβρουαρίου στην Αθήνα στο ξενοδοχείο Divani Caravel. Για τα θέματα της μίλησαν σήμερα σε συνέντευξη τύπου οι Αναστάσιος Κανελλόπουλος, πρόεδρος, Γεώργιος Χρονόπουλος , αντιπρόεδρος, Γεώργιος Χαρώνης, γεν. γραμματέας, Κωνσταντίνος Καραμπάτσας, ταμίας, Ιωάννης Δατσέρης, ειδικός γραμματέας, Στυλιανός Χαϊδούλης, μέλος, Λέανδρος Βατάκας, μέλος, Ιωάννης Ασλανίδης, μέλος και Σπύρος Γκορέζης, μέλος.

Όπως τόνισαν «είναι ιδιαίτερα σημαντικό πως παρά την δυσμενή οικονομική συγκυρία που πλήττει την χώρα μας, τα μέλη του Ελληνικού Κολλεγίου Οφθαλμολογίας χωρίς καμιά κρατική επιχορήγηση έχουν επενδύσει τα μέγιστα σε τεχνολογία αιχμής προκειμένου να αντιμετωπίσουν όλο το φάσμα των διαγνωστικών και θεραπευτικών προκλήσεων της σύγχρονης οφθαλμολογίας. Στην Ελλάδα σήμερα παρά την πολιτική της λιτότητας που δυστυχώς έχει επικρατήσει, οι συνάδελφοι του ΕΣΥ, δίνουν έναν άνισο αγώνα προκειμένου να διαφυλάξουν το ύψιστο αγαθό, την όραση του Έλληνα πολίτη. Το Ελληνικό Κολλέγιο Οφθαλμολογίας πλαισιώνει αυτή την προσπάθεια σαν αρωγός και συμβάλει με την εμπειρία και την υψηλής στάθμης τεχνολογία στην επίτευξη αυτού του στόχου». Τονίστηκε μάλιστα ότι το 70% των επενδύσεων και ερευνών στην Οφθαλμολογία γίνονται αυτή την στιγμή από τα μέλη του Κολλεγίου.