Είμαστε ότι τρώμε όχι όσο τρώμε

  • Iatropedia
Τα επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν πρόσθετα και συντηρητικά είναι αυτά που φταίνε για τα κιλά που παίρνουμε, για τις εντερικές διαταραχές και για τις αλλαγές στον μεταβολισμό μας οι οποίες δημιουργούν προβλήματα υγείας.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature, ερευνητές του Georgia State University οι οποίοι πραγματοποίησαν πειράματα ευρείας κλίμακας σε ποντίκια, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μεγάλη κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών που περιέχουν πρόσθετους γαλακτοποιητές, κυρίως πολυσορβικό 80 και καρβοξυμεθυλοκυτταρίνη (polysorbate 80, carboxymethylcellulose Ε466) ευθύνεται για πολλά προβλήματα υγείας και στον άνθρωπο.

Αυτές οι λέξεις φαντάζουν άγνωστες, όμως όποιος διαβάζει προσεκτικά τα… μικρά γράμματα στις ετικέτες των τροφίμων θα τις συναντήσει σε προϊόντα που καταναλώνουμε σχεδόν καθημερινά: μαγιονέζα, μαργαρίνη, έτοιμες σάλτσες, γλυκά, παγωτά, κάθε τι επεξεργασμένο και συσκευασμένο περιέχει αυτές τις ουσίες για τον απλούστατο λόγο ότι διαφορετικά δεν μπορούν τα τρόφιμα αυτά ούτε να μένουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ για πολύ καιρό ούτε να έχουν τη «σωστή» υφή. Η μαγιονέζα π.χ. θα «έκοβε» αμέσως και το λάδι της θα ξεχώριζε μέσα στο βάζο από τα υπόλοιπα υλικά.

Οι ουσίες λοιπόν που χρησιμοποιούνται σε τόσο πολλά έτοιμα τρόφιμα έχουν σύμφωνα με την μελέτη τα εξής αποτελέσματα: Βλάπτουν την μικροχλωρίδα του εντέρου προκαλώντας εντερικές διαταραχές, ιδίως κολίτιδες, ενώ παχαίνουν, αυξάνουν την γλυκόζη στο αίμα με αποτέλεσμα υπεργλυκαιμία και αντίσταση στην ινσουλίνη και αλλάζουν τον μεταβολισμό. Μάλιστα η μεγάλη αύξηση των προβλημάτων αυτών από το 1950 και μετά, που αυτές οι ουσίες καταναλώνονται καθημερινά, οφείλεται ακριβώς στις διατροφικές μας επιλογές και όχι τόσο στην ποσότητα της τροφής.

Μία άλλη έρευνα, του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν αυτή τη φορά, προσθέτει ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα με πρόσθετους γαλακτοποιητές προκαλούν… εθισμό σε όσους τα καταναλώνουν και έτσι τρώνε όλο και πιο πολύ. Αυτό γίνεται επειδή δίνουν απότομα μεγάλη ενέργεια και αυτό είναι κάτι που ο οργανισμός μαθαίνει να το αναζητά όλο και περισσότερο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ατυχήματα τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα. Μάθετε για να μην πάθετε

Γιατί ο Ιησούς απεικονίζεται πάντα λιπόσαρκος; Τι έτρωγαν οι άνθρωποι τον 1ο αιώνα;

Από την νηστεία στο κρέας: Συμβουλές διατροφής για τη Μεγάλη Εβδομάδα