Ηλίας Σιώρας: «Ακριβοπληρωμένη» η σχολική υγιεινή και ο προ-αθλητικός έλεγχος

  • Iatropedia
"Σε λίγες μέρες εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά θα ξεκινήσουν τη νέα σχολική χρονιά. Οι υπηρεσίες σχολικής υγιεινής είναι ανύπαρκτες, αποτέλεσμα της άγριας λιτότητας που επέβαλαν οι «εταίροι» με όλες ανεξαίρετα τις κυβερνήσεις και τις «συνιστώσες» των κομμάτων να υπακούουν στην πράξη ευλαβικά στα μνημόνια", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του "Ευαγγελισμού" και πολιτευτής του ΚΚΕ, Ηλίας Σιώρας.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Όπως τονίζει ο κ. Σιώρας που είναι επεμβατικός καρδιολόγος, «ο προαθλητικός έλεγχος των ενηλίκων και η σχολική υγιεινή – που είναι υποχρέωση υπηρεσιών ΠΦΥ – όπου γίνεται ακριβοπληρώνεται ή γίνεται πλημμελώς ή δεν γίνεται καθόλου. Ένα μέρος του πληθυσμού προστρέχει στα νοσοκομεία όπου συρρέουν μαζικά γονείς με τα παιδιά τους ή και ενήλικες για τις υπηρεσίες που είναι αναγκαίες. (από καρδιολόγο, δερματολόγο, οφθαλμίατρο, ΩΡΛ, ορθοπεδικό και λοιπές ειδικότητες). Επειδή είναι γνωστή η κατάσταση στα νοσοκομεία από άποψη όγκου δουλειάς και επειδή φυσικά δεν είναι έργο των νοσοκομείων η πρόληψη, αλλά εξωνοσοκομειακών δομών, παρόλα αυτά πολλοί υγειονομικοί, κυρίως ευαισθητοποιημένοι γιατροί, ευγενώς προσφερόμενοι στα πλαίσια αλληλεγγύης, φροντίζουν όσο μπορούν τους μαθητές και τους αθλούμενους».

Αυτό όμως δεν αρκεί κατά τον καρδιολόγο όπως επίσης συμπληρώνει ότι δεν αρκεί η αφιλοξερδής εθελοντική εξέταση που προσφέρουν κάποιοι συνάδελφοί του.

Σημειώνει λοιπόν τα εξής:

· Κανένα κονδύλι δεν προβλέπεται κάθε χρόνο για υπηρεσίες σχολικής υγιεινής και προαθλητικό έλεγχο, παρά το γεγονός ότι από εξαγγελίες χορτάσαμε.

· Για κάθε παιδί που θα πάει στη 1η δημοτικού η εξέταση από καρδιολόγο και οφθαλμίατρο κοστίζει 80 ευρώ όσο δηλαδή είναι το ποσό που απαιτείται για γραφική ύλη της σχολικής χρονιάς.

· Πέρισυ στο λαϊκό μαραθώνιο πάνω από 25 δρομείς προσεκομίσθησαν στα επείγοντα του Ευαγγελισμού, επειδή ακριβώς δεν είχαν κάνει προαθλητικό έλεγχο.

· Ο αιφνίδιος θάνατος στην άθληση είναι ένα ιδιαίτερα τραγικό γεγονός που μπορεί να είναι σπάνιο (ένας θάνατος ανά 100.000 αθλούμενους ανά έτος) όμως συγκλονίζει ολόκληρη την κοινωνία αφού συνήθως αφορά νέες ηλικίες.

· Ακόμα και εθνικές ομάδες νέων έρχονται στα νοσοκομεία για προαθλητικό έλεγχο μετά από παράκληση των γονέων και όχι μετά από υπεύθυνη παρέμβαση της ομοσπονδίας.

· Οι αδιάγνωστες διαταραχές στην όραση, στην ακοή, στο μυοσκελετικό σύστημα οδηγούν σε αμέτρητους τραυματισμούς μαθητών και ενήλικων αθλούμενων. Ποτέ μα ποτέ δεν υπήρξε καταγραφή τέτοιων συμβάντων.

· Πολλές συγγενείς καρδιοπάθειες μένουν αδιάγνωστες για πολλά χρόνια όταν πλέον είναι πολύ αργά.