Ηλεκτρονικό σύστημα για …ηλεκτρονική κατάρρευση! Γιατί ταλαιπωρούνται οι διαβητικοί για να πάρουν αναλώσιμα;

  • Iatropedia
Το πολυδιαφημισμένο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης -που πρόσφατα μάλιστα αναβαθμίστηκε σε E – ΔΑΠΥ- φαίνεται ότι δεν έχει ξεπεράσει ακόμη τις ...παιδικές του ασθένειες με αποτέλεσμα να ταλαιπωρεί γιατρούς, φαρμακοποιούς αλλά φυσικά και ασθενείς. Δείτε γιατί ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου της Αττικής Κώστας Λουράντος ζητά να δοθεί ένα χρονικό περιθώριο αλλαγών και προσαρμογής.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Το ότι το πολυδιαφημισμένο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης παρουσιάζει συχνά πυκνά προβλήματα είναι γνωστό σε γιατρούς φαρμακοποιούς αλλά και ασθενείς. Ότι όμως θα δημιουργούσε νέα προβλήματα και μάλιστα σε σχέση με τα αναλώσιμα που χρειάζονται οι διαβητικοί, προφανώς δεν το είχαν υπολογίσει οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κώστας Λουράντος με επιστολή του στον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ ζητά να δοθεί παράταση στην ηλεκτρονική χορήγηση των αναλώσιμων υλικών για διαβήτη καθώς το σύστημα υπολειτουργεί συχνά ενώ και οι γιατροί εξακολουθούν πολλές φορές να γράφουν τις συνταγές με το χέρι.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Κώστας Λουράντος στην επιστολή του: “Η συνταγογράφηση αναλωσίμων σακχαρώδη διαβήτη, σύμφωνα με πρόσφατο έγγραφό σας, θα έπρεπε να γίνεται υποχρεωτικά από 1/5/2013 ηλεκτρονικά, μέσω E – ΔΑΠΥ.

Δυστυχώς, οι γιατροί εξακολουθούν να συνταγογραφούν χειρόγραφα γνωματεύσεις και οι ασφαλισμένοι, τις προσκομίζουν στα φαρμακεία για εκτέλεση. Όμως, ακόμα και όταν οι φαρμακοποιοί έχουν στα χέρια τους ηλεκτρονική γνωμάτευση, το Ε – ΔΑΠΥ υπολειτουργεί με αποτέλεσμα πολλές φορές να μην επιτρέπει την ηλεκτρονική εκτέλεση τους.

Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι άμεσα πρέπει να δοθεί παράταση της εφαρμογής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και εκτέλεσης αναλωσίμων Διαβήτη, μέχρις ότου ενημερωθούν όλοι οι γιατροί και να αποκατασταθούν τα προβλήματα του Ηλεκτρονικού Συστήματος”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δωρεάν εξετάσεις με το σταγονόμετρο στους ανασφάλιστους! Οργισμένοι οι γιατροί

Μεταμοσχεύσεις χωρίς φάρμακα; Τι είπε ο διάσημος γιατρός που είχε χειρουργήσει το Χριστόδουλο

Όταν καλλυντικά και βιταμίνες πάνε …σούπερ μάρκετ! Συσπειρώνονται οι φαρμακοποιοί

Εσείς τι ώρα τρώτε βραδινό;