Ηλεκτρονικές γνωματεύσεις απαραίτητες για χορήγηση υλικών από τον ΕΟΠΥΥ

  • Iatropedia
Τέλος στις πλασματικές χορηγήσεις ιατρικών υλικών σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ δίνει ο Οργανισμός από την προσεχή Πέμπτη οπότε εφαρμόζεται η υποχρεωτική χορήγησή τους με ηλεκτρονικές ιατρικές γνωματεύσεις. 'Eτσι το σύστημα θα είναι σε θέση να εντοπίσει ποιος γιατρός έχει χορηγήσει, τι είδους υλικό, σε ποια ποσότητα και βέβαια σε ποιον ασφαλισμένο.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Αντλίες χορήγησης ινσουλίνης, εμφυτευόμενες συσκευές φαρμάκων, αναλώσιμα χημειοθεραπείας, πιεσόμετρα, στηθοσκόπια, ειδικά υποδήματα, στρώματα κατάκλισης, νάρθηκες και περούκες θα χορηγούνται πια με …ηλεκτρονικό έλεγχο και παρακολούθηση από τον ΕΟΠΥΥ.

Οι χειρόγραφες γνωματεύσεις στις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ και του ΙΚΑ ΕΤΑΜ, δεν θα γίνονται δεκτές από το πρωί της Πέμπτης αλλά ο κάθε ασφαλισμένος θα πρέπει να διαθέτει ειδική, ηλεκτρονική γνωμάτευση από τον γιατρό του.

Μάλιστα ήδη εκτελούνται ηλεκτρονικά οι γνωματεύσεις αιμοκαθάρσεων, οπτικών, αναπνευστικών, ορθοπεδικών, ακουστικών και επιθεμάτων κατακλίσεων.

Η χορήγηση των υλικών αυτών χωρίς ηλεκτρονικό έλεγχο έχει οδηγήσει αρκετές φορές σε υπερσυνταγογράφηση και σπατάλη για τον Οργανισμό που φτάνει τα 100 εκατ. ευρώ.