Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του προστάτη αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού

  • Iatropedia
Νέα μελέτη υποστηρίζει ότι τα περιστατικά καρκίνου του προστάτη στην οικογένεια αυξάνουν τις πιθανότητες για την εμφάνιση καρκίνου του μαστού στις γυναίκες. Εάν το οικογενειακό ιστορικό έχει και τα δύο είδη καρκίνων, τότε ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος.

Οι γυναίκες που έχουν συγγενή πρώτου βαθμού με καρκίνο του προστάτη –πατέρα, αδελφό ή γιό– έχουν 14% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωσθούν με καρκίνο του μαστού μετά την ηλικία των 50 ετών, υποστηρίζουν ερευνητές από το Barbara Ann Karmanos Cancer Institute και την Ιατρική Σχολή του Wayne State University στο Ντητρόϊτ. Οι μεταλλάξεις στα γονίδια BRCA1 ή BRCA2 αποτελούν τις συχνότερες αιτίες του κληρονομικού καρκίνου του μαστού ενώ στους άνδρες, πατέρας ή αδελφός με καρκίνο του προστάτη υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Cancer, ελάχιστα είναι γνωστά για την σχέση οικογενειακού ιστορικού καρκίνου του προστάτη και καρκίνου του μαστού. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι στην περίπτωση που το οικογενειακό ιστορικό έχει αμφότερα τα είδη καρκίνων, οι πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου του μαστού είναι 78% περισσότερες μετά την ηλικία των 50 ετών, ιδίως μεταξύ των Αφρο-αμερικανίδων. Όπως τονίζουν, είναι επιτακτική ανάγκη οι κλινικοί γιατροί να ελέγχουν το πλήρες ιστορικό καρκίνων στην οικογένεια ενός ασθενούς και ειδικά μεταξύ συγγενών πρώτου βαθμού προκειμένου να αξιολογηθεί πληρέστερα ο κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όταν ο καρκίνος δίνει σημάδια!

Τεστ για τον προστάτη: Πότε και γιατί να το κάνω