Ιδιωτικές κλινικές: Έρχονται η είσπραξη του clawback του 2014 και μεγαλύτερα πρόστιμα για τους παραβάτες

  • Iatropedia
Συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Δημήτρη Κοντό πραγματοποίησαν χθες ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός και ο αναπληρωτής υπουργός, Παύλος Πολάκης για το θέμα των ελέγχων των κλινικών από ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες. Αποφασίστηκε η δρομολόγηση συγκεκριμένων ενεργειών με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών ελέγχου και εκκαθάρισης. Πάντως, θα ισχύσουν άμεσανέες, πιο αυστηρές ποινές (παρ. 9 της ΥΑ) από το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο για τους παραβάτες. Ειδικότερα, σε αυτούς που έχουν παραβάσεις, οι οποίες υπερβαίνουν το 10% των αιτούμενων ποσών, επιβάλλεται πρόσθετη ποινή διακοπής της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ ενός μηνός, ενώ για υπότροπους επιβάλλεται ελάχιστη ποινή διακοπής της σύμβασης συνεργασίας με τον ΕΟΠΥΥ διάρκειας έξι μηνών.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι έλεγχοι για το 2013, τον προηγούμενο μήνα- και μετά από συμφωνία με τους «θεσμούς»- αποφασίστηκε η αλλαγή του μαθηματικού τύπου του clawback για το 2014 και η αποσύνδεσή του από αυτό του 2013, έτσι ώστε να είναι δυνατή η είσπραξή του.

Η συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση δεν πρόλαβε να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ, λόγω της προκήρυξης εκλογών και τελικά υπογράφηκε από τον υπηρεσιακό υπουργό Υγείας, Θάνο Δημόπουλο.

Όπως ανέφεραν σε σχετική ανακοίνωση από την Αριστοτέλους, «η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να παταχθεί η διαφθορά, να καταπολεμηθεί η διασπάθιση του δημόσιου χρήματος και να διασφαλιστεί η διαφάνεια στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας. Σε αυτή την κατεύθυνση- και σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο θέμα- δόθηκε εντολή στον ΕΟΠΥΥ να μεριμνήσει για την ολοκλήρωση, εντός μηνός, του ελέγχου για το έτος 2013 καθώς και για τον αναγκαίο καταλογισμό των ποινών και των προστίμων σε όλους τους παραβάτες. Επιπλέον, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου θα ανακοινώσει άμεσα τις αποφάσεις της για τον τρόπο διενέργειας του ελέγχου για τα έτη 2014 και 2015».