Ιδιωτικές Κλινικές-Διαγνωστικά Κέντρα κατά Βορίδη! Θα πάνε για κινητοποιήσεις;

  • Iatropedia
Στα βαθιά έπεσε ο νέος υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης καθώς βρήκε μέτωπα ανοικτά με τις ιδιωτικές κλινικές αλλά και τα Διαγνωστικά Κέντρα.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Τα προβλήματα που προκύπτουν από την υποχρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ θα κληθεί να αντιμετωπίσει άμεσα ο Μάκης Βορίδης.

Δεν είναι μόνο οι ασφαλισμένοι που πλέον πληρώνουν όλο και περισσότερα από την τσέπη τους για φάρμακα, νοσηλείες και διαγνωστικές εξετάσεις αλλά και οι ίδιοι οι ιδιωτικοί φορείς που πλέον διαμαρτύρονται για τα δικά τους …χαράτσια που πρέπει να πληρώνουν για χάρη του μεγαλύτερου Οργανισμού Υγείας της χώρας.

Από τη μία οι ιδιωτικές κλινικές «βράζουν» γιατί δεν έχουν εισπράξει οφειλόμενα ενώ ταυτόχρονα υποχρεούνται να κάνουν εκπτώσεις ακόμη και 50% στον ΕΟΠΥΥ για να μπορούν να συνεχίζουν να συνεργάζονται με το φορέα.

Από την άλλη τα διαγνωστικά κέντρα και οι ιδιοκτήτες τους που καλύπτουν ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ πρέπει πλέον να περιορισθούν σε συγκεκριμένα ετήσια κονδύλια για να εξυπηρετούν το σύνολο των ασφαλισμένων που θα τους επισκέπτεται. Διαφορετικά δε θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ ή θα λαμβάνουν τα χρήματά τους επίσης με υποχρεωτική έκπτωση 50%.

Οι δύο ιδιωτικοί κλάδοι καιρό τώρα είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους σε πολιτικές όπως το πλαφόν κ.α. χωρίς ωστόσο η κυβέρνηση να αλλάξει άποψη.

Βασικό επιχείρημα του υπουργείου Υγείας ήταν πως η τρόικα ζητά δραστικές περικοπές και ότι τα χρήματα δεν μπορούν να ξεπεράσουν τον προϋπολογισμό.

Ωστόσο με τα υποβαθμισμένα εργαστήρια του ΠΕΔΥ που δε λειτουργούν σχεδόν πουθενά στη χώρα και τους ασθενείς να κατευθύνονται με τη σφραγίδα του κράτους στον ιδιωτικό τομέα, δημιουργείται ένα φαύλος κύκλος.

Όλα δείχνουν πως το μέτωπο με τις ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα μόλις άνοιξε και είναι αμφίβολο αν θα κλείσει σύντομα έστω κι αν υπάρξει μια μικρή εκεχειρία δεδομένου ότι ο Μάκης Βορίδης δηλώνει πως ακόμη ενημερώνεται.

Πάντως ίσως το φίδι από την τρύπα να κληθεί να το βγάλει τελικά ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Λεωνίδας Γρηγοράκος ο οποίος με βάση την κατανομή των αρμοδιοτήτων έχει αναλάβει τον ΕΟΠΥΥ και το ΠΕΔΥ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δείτε πόσο θα κουρευτούν τα κονδύλια για την Υγεία το 2014!

Νοσοκομειακοί γιατροί κατά Βορίδη-Άδωνι: Από τους ασθενείς δε ζητάτε συγνώμη!

Παρατείνονται οι συμβάσεις των γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ! Όλη η ρύθμιση

Μόνο στο iatropedia: Άρχισαν τα λουκέτα στα μαγειρεία του ΕΣΥ! Έρχεται «δανεικό» φαγητό με delivery