Ιδιωτικές κλινικές: Αν αυξηθεί ο ΦΠΑ και δεν δοθεί προκαταβολή θα μπουν σε κίνδυνο ζωές

  • Iatropedia
Επιστολές προς τον υπουργό Υγείας και μία δεύτερη προς την αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών απέστειλε η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών, ζητώντας την πληρωμή εντός του Ιουλίου προκαταβολών τουλάχιστον 2 μηνών, Μαρτίου και Απριλίου δηλαδή περίτα 40 εκατ. ευρώ, ώστε να μην διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία τους και να μην τεθούν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Η αύξηση του ΦΠΑ από 13% στο 23%, όπως αναφέρουν τα μέλη της Ένωσης, θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ κατά 35 εκατ. ευρώ,την ώρα που πολλές κλινικές κινδυνεύουν με λουκέτο…

«Οι Ιδιωτικές Κλινικές σε όλη τη χώρα βρίσκονται σε αδυναμία λειτουργίας και προσφοράς των υπηρεσιών τους λόγω της αλλαγής της πιστωτικής πολιτικής όλων των προμηθευτών τους, ανεξαρτήτως των παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών, σε συνδυασμό με την μη πληρωμή τους από τον ΕΟΠΥΥ από τα τέλη Μάη και την διαφαινόμενη συνέχιση της μη πληρωμής τους και τον Ιούλιο. Όλοι απαιτούν την παράδοση αγαθών και υπηρεσιών μόνο μετρητοίς.

Υπάρχει εξαιρετική ανάγκη προμήθειας χειρουργικών υλικών, υλικών για τους νοσηλευόμενους στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και σε λίγες ημέρες υλικών για τους αιμοκαθαρομενους στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού.

Οι ασθενείς αλλά και οι συγγενείς τους δηλώνουν πραγματική αδυναμία καταβολής έστω και της συμμετοχής τους, λόγω της τραπεζικής αργίας η οποία συνεχίζεται και της μη χρήσης πιστωτικών καρτών από μεγάλο μέρος των πολιτών.

Αντίθετα, άλλος κλάδος παρόχων έχει πληρωθεί το 50% των υποβολών Μαρτίου 2015 που σε αξίες είναι πολλαπλάσιος των δικών μας υποβολών.

Κύριε Υπουργέ

Σας ζητούμε θερμά όπως δώσετε εντολή στον ΕΟΠΥΥ για την πληρωμή εντός του Ιουλίου προκαταβολών τουλάχιστον 2 μηνών, Μαρτίου και Απριλίου 2015, ώστε να μην διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία του συστήματος και να μην τεθούν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Ταυτόχρονα έχουμε ιερή υποχρέωση να καλύψουμε οφειλόμενες μισθοδοσίες των εργαζομένων μας που με αυταπάρνηση προσφέρουν τις υπηρεσίες τους».

Από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Δ. Μάρδα, η ΠΕΙΚ ζητά να βρεθεί λύση ώστε να δοθούν στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. 40 περίπου εκατ. Ευρώ που απαιτούνται για την καταβολή προκαταβολών νοσηλίων τουλάχιστον 2 μηνών (Μαρτίου και Απριλίου 2015) των Γενικών και Νευροψυχιατρικων Κλινικών, ώστε να μην διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία του συστήματος και να μην τεθούν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Υπάρχει εξαιρετική ανάγκη προμήθειας χειρουργικών υλικών για την πραγματοποίηση προγραμματισμένων αλλά και επειγόντων επεμβάσεων, υλικών για τους νοσηλευόμενους στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και σε λίγες ημέρες υλικών για τους αιμοκαθαρομενους στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού».

Οι ασθενείς αλλά και οι συγγενείς τους δηλώνουν πραγματική αδυναμία καταβολής έστω και της συμμετοχής τους, λόγω της τραπεζικής αργίας η οποία συνεχίζεται και της μη χρήσης πιστωτικών καρτών από μεγάλο μέρος των πολιτών, με συνέπεια την αναβολή προγραμματισμένων, αλλά μη επειγόντων, επεμβάσεων και θεραπειών.

Ταυτόχρονα έχουμε ιερή υποχρέωση να καλύψουμε τις οφειλόμενες μισθοδοσίες των εργαζομένων μας που με αυταπάρνηση προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Φυσικά, οφείλουμε να καταβάλλουμε τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές αλλά και τον ΦΠΑ, άμεσα τον επόμενο μήνα, που αποδεδειγμένα δεν έχουμε εισπράξει από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. είτε λόγω καθυστερημένης πληρωμής είτε λόγω των συμψηφισμών με τα ληστρικά μέτρα των Rebate and Claw Back, χωρίς να έχουν ζητηθεί Πιστωτικά σημειώματα ώστε να μπορέσουμε να εκπέσουμε τον αναλογούντα ΦΠΑ.

Αντίθετα ο ΦΠΑ θα αυξηθεί κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, από 13% σε 23%, μόνο για τις Ιδιωτικές Κλινικές !!!!, όταν τα φάρμακα επιβαρύνονται με 6%, οι Διαγνωστικές εξετάσεις με 0% και οι νέες Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας, που πραγματοποιούν ίδιες με εμάς επεμβάσεις, με 0% (γιατί αυτή η ανισότητα;;).

Μόνο η αύξηση του ΦΠΑ θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ κατά 35 εκατ. Ευρώ, που φυσικά θα καταβάλουμε εμείς άμεσα και κατόπιν ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αυθαίρετα θα αρνηθεί την πληρωμή του. Ένας φόρος που θα μπορούσε, όταν αφορά ασφαλισμένους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., να μην επιβαρύνει τα Τιμολόγια μας καθόσον αποτελεί εσωτερική διακίνηση χρήματος μεταξύ κωδικών του προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης, όπως με τις Τεχνικές Εταιρίες για έργα προς το Δημοσιο, σύμφωνα με νόμο του Δεκεμβρίου 2014″.