Ειδικός ανθρωπολόγος στο iatropedia: Έτσι θα «διαβαστεί»ο σκελετός της Αμφίπολης

  • Iatropedia
Βήμα βήμα περιγράφει στο iatropedia.gr η καθ ύλην αρμόδια ιατροδικαστικός ανθρωπολόγος κ. Α. Εσκίογλου τη διαδικασία που θα ακολουθήσουν οι επιστήμονες για να ανακαλύψουν την ταυτότητα του σκελετού του νεκρού της Αμφίπολης. Η επιστήμη θα ξετυλίξει όλη της τη μαγεία για να διαβάσει το κουβάρι της ιστορίας με τη βοήθεια του DNA.

Της Αθηνάς Εσκίογλου BSc

Ειδικός Ιατροδικαστικός Ανθρωπολόγος

Σημαντικό κατά την εκταφή είναι να παρευρίσκεται ιατροδικαστικός ανθρωπολόγος για να υπάρξει ορθώς χειρισμός των οστών και αποφυγή αλλοίωσης των στοιχείων που βοηθούν στην ταυτοποίηση του ατόμου.

Το πρώτο βήμα στη ταυτοποίηση του νεκρού είναι το φύλο του και εφόσον ο σκελετός είναι ολόκληρος σε αυτό θα βοηθήσουν τα οστά της λεκάνης και του κρανίου. Απαραίτητο είναι να χρησιμοποιηθούν τουλάχιστον τέσσερις μη μετρικές παρατηρήσεις για την ταυτοποίηση του φύλου

Σημαντικό εξίσου είναι να εξεταστεί αν ο σκελετός έχει ευρωπαϊκά, ασιατικά ή αφρικανικά χαρακτηριστικά .

Το επόμενο βήμα είναι η ταυτοποίηση ηλικίας. Για να γίνει σωστά αυτό πρέπει να γίνει μακροσκοπική εξέταση στις ραφές των οστών, την επιφάνια των οστών και την οστική μάζα από τον ιατροδικαστικό ανθρωπολόγο.

Τα δόντια του νεκρού επίσης προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες για την πιθανή ηλικία θανάτου και εκεί η συνεργασία των επιστημών είναι απαραίτητη.

Συνεργασία με ιατροδικαστικό οδοντίατρο μπορεί να μας δώσει πληροφορίες για τη διατροφή και τη περιοχή που μεγάλωσε και έζησε από το νερό που κατανάλωνε κατά τη διάρκεια της ζωής του .

Ανάλυση της γύρης από δείγμα του εδάφους στη ρινική κοιλότητα μπορεί να μας προσφέρει πληροφορίες για τη περιοχή όπου επήλθε ο θάνατος .

Επίσης μπορεί να υπολογιστεί το ύψος του με μετρήσεις στα μακρά οστά. Παρατηρήσεις στην ανάπτυξη των οστών δίνουν πληροφορίες για τις δραστηριότητες αυτού. Επιθανάτιες κακώσεις μπορούν να μας υποδείξουν βίαιο θάνατο.

Όλες οι παραπάνω παρατηρήσεις του ιατροδικαστικού ανθρωπολόγου για την ταυτοποίηση είναι αναγκαίες διότι δεν καταστρέφουν τον σκελετό χωρίς να είναι απολύτως απαραίτητο, όπως όταν παίρνεται δείγμα DNA για ανάλυση, προωθώντας έτσι τη μέγιστη συντήρηση και ακεραιότητα των οστών.

Αθηνά Εσκίογλου BSc

Ειδικός ιατροδικαστικός ανθρωπολόγος

http://www.linkedin.com/pub/bsc-athina-eskioglou/52/808/625?trk=shareFB