iCoach: Εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την διακοπή του καπνίσματος

  • Iatropedia
Με πρώτη παρουσίαση το 2011, η καμπάνια "Ex-Smokers are Unstoppable" δημιουργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να βοηθήσει νέους ηλικίας 24-35 χρονών σε όλη την Ευρώπη να σταματήσουν το κάπνισμα. Η καμπάνια συνεχίστηκε επιτυχημένα το 2012 και το 2013, ενώ επανέρχεται το 2015, πιο αποφασιστικά. Καλύτερη υγεία και ευημερία, περισσότερο διαθέσιμο εισόδημα και τελικά καλύτερη ποιότητα ζωής περιμένει όσους αποφασίσουν να διακόψουν το κάπνισμα. Επιπλέον, πέρα από το όφελος του ποιοτικού χρόνου ζωής για τους πρώην καπνιστές, η διακοπή του καπνίσματος απαλλάσσει τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας και τις οικονομίες από την οικονομική επιβάρυνση που ενέχει. Το συνολικό κόστος του καπνίσματος σε παροχές υγείας στις κοινωνίες τις Ε.Ε. εκτιμάται στα 544 ευρώ δις το 2009.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Ένας στους τρεις σε περισσότερους από 431.000 εγγεγραμμένους χρήστες προηγούμενων εκστρατειών διέκοψαν το κάπνισμα με το πέρας 3 μηνών χρήσης της δωρεάν ψηφιακής εφαρμογής iCoach. Με νέες και βελτιωμένες λειτουργίες, η ανανεωμένη εφαρμογή, που λειτουργεί τόσο στο διαδίκτυο, όσο και σε φορητές συσκευές θα μπορεί να βοηθήσει ακόμα περισσότερους καπνιστές να σβήσουν το τελευταίο τους τσιγάρο.

Με την διοργάνωση της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά του Καπνίσματος στις 31 Μαΐου, η εκστρατεία «Ex-smokers are Unstoppable» ενθαρρύνει τους καπνιστές να ξεκινήσουν μια προσωπική προσπάθεια και να στραφούν σταδιακά και σταθερά προς ένα πιο υγιή και απαλλαγμένο από το κάπνισμα τρόπο ζωής.

Ο Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Vytenis Andriukaitis, δήλωσε: «Σχεδόν 700.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στην Ε.Ε. από αίτια που σχετίζονται με το κάπνισμα. Πιο πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν συνολικά από τα τσιγάρα παρά από τα αυτοκινητιστικά ατυχήματα, το έγκλημα και τη χρήση ναρκωτικών μαζί. Για αυτό το λόγο έχω δεσμευτεί να ενισχύσω τη δράση της Ε.Ε. στη μείωση των ασθενειών που σχετίζονται με το κάπνισμα σε όλη την Ε.Ε. μέσω της νομοθεσίας, της καμπάνιας ‘Ex-smokers are Unstoppable’ και την συνεργασία των Κρατών-Μελών, της κοινωνίας των πολιτών και άλλους διεθνείς εταίρους.»

iCoach: το ψηφιακό σύστημα υποστήριξης που κινητοποιεί τους χρήστες

Η τελευταία καμπάνια Ex-smokers are Unstoppable ξεκινά με το λανσάρισμα του βελτιωμένου iCoach, της ψηφιακής εφαρμογής που λειτουργεί τόσο στο διαδίκτυο, όσο και σε φορητές συσκευές με λογισμικό Apple και Android στις 23 γλώσσες των 28 χωρών μελών. Το iCoach διατίθεται δωρεάν και είναι εύκολα προσβάσιμο σε όσους επιθυμούν να το χρησιμοποιήσουν.