Ιατρεία και διαγνωστικά «δώρο» σε ιδιωτικές εταιρείες

  • Iatropedia
Σάλο εξακολουθεί να προκαλεί στον ιατρικό κόσμο η εγκύκλιος του υπουργού Υγείας με την οποία καταργεί τους περιορισμούς για τη δημιουργία ιατρείων, διαγνωστικών κέντρων και γενικότερα μονάδων πρωτοβάθμιας υγείας. Το σκέφτεται ο Ανδρέας Λοβέρδος μετά τις αντιδράσεις.

«Κόκκινο πανί» αποτέλεσε για τους ιατρικούς συλλόγους η απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να προωθήσει εν μέσω κρίσης επείγουσα εγκύκλιο βάση της οποίας καταργούνται οι περιορισμοί για τη δημιουργία ιατρείων σε όλη τη χώρα αλλά και μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας όπως θεωρούνται τα πολυϊατρεία και τα διαγνωστικά κέντρα. Ο δεσμευτικός όρος περιόριζε μεταξύ άλλων τους γιατρούς να ανοίξουν ιατρεία σε όλη την Ελλάδα καθώς μπορούσαν μόνο ένα με βάση άδεια του τοπικού ιατρικού συλλόγου ενώ για τη λειτουργία διαγνωστικού κέντρου έπρεπε η μετοχική σύνθεση να ανήκει κατά 51% σε γιατρό.

Η κατάργηση αυτών των δεσμευτικών όρων, κατά τον Ιατρικό Σύλλογο της Αθήνας (ΙΣΑ) , θα δώσει το δικαίωμα σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα να δημιουργήσουν μονάδες –σούπερ μάρκετ ενώ την ίδια ώρα οι γιατροί θα αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.

Πάντως πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος εμφανίζεται προβληματισμένος μετά τις έντονες αντιδράσεις του κλάδου και δεν αποκλείεται ακόμη και εντός της ημέρας να προχωρήσει σε αλλαγές.