Ιάσων Φωτήλας: Δραματική η έλλειψη κλινών ΜΕΘ στο Ρίο

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Στη δραματική έλλειψη κρεβατιών στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ρίου και στον παράτυπο διαγωνισμό για κτήριο του ΕΑΠ στην Πάτρα, αναφέρεται με Ερωτήσεις του προς τους υπουργούς Υγείας και Παιδείας αντίστοιχα, ο Ιάσονας Φωτήλας, αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας της ΝΔ.

Συγκεκριμένα, στη «μετατροπή» της Μονάδας Ανάνηψης σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου αναφέρονται με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας οι τομεάρχες υγείας της Νέας Δημοκρατίας Ιάσονας Φωτήλας και Βασίλης Οικονόμου.

Σύμφωνα με καταγγελίες των εργαζόμενων του Νοσοκομείου, τα 10 διαθέσιμα κρεβάτια της Μ.Ε.Θ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο φιλοξενούν ισάριθμα σοβαρά περιστατικά με αποτέλεσμα οι άλλοι 7 ασθενείς να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στη Μονάδα Ανάνηψης του νοσοκομείου όμως! Το συγκεκριμένο γεγονός εμπεριέχει κινδύνους για τους χειρουργημένους ασθενείς από τη νοσηλεία τους σε άλλο χώρο πλην της Μ.Ε.Θ την οποία χρειάζονται.

Για το λόγο αυτό ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός εάν είναι στη γνώση του η δραματική έλλειψη σε κρεβάτια της ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου και σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων στην υγεία των ασθενών και των συνοδών τους από την ταυτόχρονη συνύπαρξή τους στο χώρο της ανάνηψης.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Δραματική έλλειψη κρεβατιών στη Μ.Ε.Θ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ρίου

Σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ) έχει μετατραπεί η Μονάδα Ανάνηψης των χειρουργείων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ρίου ώστε να μπορέσει να αντιμετωπιστεί το μείζον πρόβλημα των λίγων κρεβατιών της Μ.Ε.Θ και της μεγάλης ανάγκης για νοσηλεία εκεί των ασθενών. Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου, τα δέκα διαθέσιμα κρεβάτια της Μ.Ε.Θ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο φιλοξενούν ισάριθμα σοβαρά περιστατικά με αποτέλεσμα οι άλλοι 7 ασθενείς να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στη Μονάδα Ανάνηψης του νοσοκομείου όμως! Αυτό σημαίνει πως δεσμεύονται σχεδόν τα μισά κρεβάτια της αίθουσας ανάνηψης, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την σωστή λειτουργία των χειρουργείων και της αίθουσας ανάνηψης αλλά και την εντατική νοσηλεία των διασωληνωμένων ασθενών μέσα στον χώρο αυτό.

Κίνδυνοι υπάρχουν για τους χειρουργημένους ασθενείς από τη νοσηλεία τους σε άλλο χώρο πλην της Μ.Ε.Θ την οποία χρειάζονται, καθώς ουδείς μπορεί να αποκλείσει τυχόν πλημμέλεια στην παρακολούθηση των ασθενών εκτός της Εντατικής. Υπάρχει επίσης μεγάλος κίνδυνος μετάδοσης μικροβίων στους χειρουργημένους ασθενείς που παραμένουν στην ανάνηψη από τους επισκέπτες των διασωληνωμένων ασθενών. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος περιορίζονται οι ώρες του επισκεπτηρίου και οι διαμαρτυρίες των συνοδών των διασωληνωμένων ασθενών είναι συνεχείς και καθημερινές.

Βάσει των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1.      Είναι σε γνώση του η δραματική έλλειψη σε κρεβάτια της Μ.Ε.Θ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου; Για ποιους λόγους δεν έχει αντιμετωπιστεί μέχρι σήμερα με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται η Μονάδα Ανάνηψης για την νοσηλεία των πλεοναζόντων ασθενών της Μ.Ε.Θ;

2.      Ποιος είναι ο προγραμματισμός του Υπουργείου για την δημιουργία επιπλέον κρεβατιών στη Μ.Ε.Θ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου; Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων στην υγεία των ασθενών και των συνοδών τους από τη ταυτόχρονη συνύπαρξή τους στο χώρο της ανάνηψης;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ιάσονας Φωτήλας                             Αχαΐας

Βασίλειος Οικονόμου                       Επικρατείας

Παράτυπος διαγωνισμός για κτήριο του ΕΑΠ στην Πάτρα

Στο διαγωνισμό του Σεπτεμβρίου του 2015 για την ανέγερση διώροφου κτηρίου – εργαστηρίων και γραφείων μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π) του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π) στην Πάτρα-, το οποίο θα διέθετε και υπόγειο, και κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, πλειοδότρια εταιρεία έγινε ξαφνικά η δεύτερη κατά σειρά του πίνακα.

Το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Έργων (Σ.Ε.Δ.Ε) κατέθεσε σχετικό πόρισμα πριν 5,5 μήνες όπου διαπιστώνονται πειθαρχικές παραβάσεις και ζητείται διεξαγωγή Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (Ε.Δ.Ε.) σε βάρος οργάνων του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π). Όμως, ο Υπουργός Παιδείας «κρατάει» το σχετικό πόρισμα στο γραφείο του και δεν προβαίνει στις νόμιμες ενέργειες που προκύπτουν εξ αυτού. Για το λόγο αυτό ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός για ποιο λόγο υπήρξε αυτή η μεγάλη καθυστέρηση στη διεξαγωγή ΕΔΕ και εάν σκοπεύει να προχωρήσει άμεσα σε αυτή.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων

Θέμα: Παράτυπος διαγωνισμός για κτήριο του Ε.Α.Π στην Πάτρα

Στις 08/09/2015 διεξήχθη δημόσιος διαγωνισμός για την ανέγερση διώροφου κτηρίου – εργαστηρίων και γραφείων μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π) του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π) στην Πάτρα-, το οποίο θα διέθετε και υπόγειο, με προϋπολογισμό περίπου 13.000.000 ευρώ. Ο διαγωνισμός κατακυρώθηκε -αρχικά – στην πλειοδότρια εταιρεία.

Ωστόσο, και κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, πλειοδότρια εταιρεία έγινε ξαφνικά η δεύτερη κατά σειρά του πίνακα. Καθυστερήσεις, προσφυγές και δικαστήρια καθυστερούν εδώ και δύο χρόνια το έργο, ενώ η καταγγελία της εταιρείας που κέρδισε σε πρώτη φάση το έργο οδήγησε σε έλεγχο της υπόθεσης από το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Έργων (Σ.Ε.Δ.Ε).

Παρόλο που έχουν περάσει όμως 5,5 μήνες και εντωμεταξύ έχει υποβληθεί και το σχετικό πόρισμα του Σ.Ε.Δ.Ε, το οποίο διαπιστώνει πειθαρχικές παραβάσεις και ζητά τη διεξαγωγή Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (Ε.Δ.Ε.) σε βάρος οργάνων του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π), ο Υπουργός Παιδείας «κρατάει» το σχετικό πόρισμα στο γραφείο του και δεν προβαίνει στις νόμιμες ενέργειες που προκύπτουν εξ αυτού.

Βάσει των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1.      Για ποιους λόγους μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιων Έργων (Σ.Ε.Δ.Ε) που διαπιστώνει πειθαρχικές παραβιάσεις και ζητά Ε.Δ.Ε. σε βάρος του Ε.Α.Π για τον εν θέματι διαγωνισμό;

2.      Προτίθεται να προβεί σε Ε.Δ.Ε. για τον εν θέματι διαγωνισμό; Αν ναι, ποιο είναι το σχετικό χρονοδιάγραμμα;

Ο ερωτών βουλευτής

Ιάσονας Φωτήλας

Βουλευτής ΝΔ Αχαΐας