Υαλοειδοωχρική έλξη: Δείτε τι προκαλεί στο μάτι!

  • Iatropedia
Το εσωτερικό του ματιού μας πληρείται από μια γέλη (gel) που καλείται υαλοειδές, η οποία και έρχεται σε άμεση επαφή με τον εσωτερικό φωτοευαίσθητο χιτώνα – τον αμφιβληστροειδή. Η ωχρά κηλίδα αποτελεί την κεντρική περιοχή του αμφιβληστροειδούς που είναι υπεύθυνη για την ευκρινή μας όραση.

Μεγαλώνοντας το υαλοειδές αποκολλάται βαθμιαία από τον αμφιβληστροειδή, μια διαδικασία που καλείται αποκόλληση του υαλοειδούς. Σε κάποιους από εμάς η αποκόλληση αυτή εξελίσσεται ανώμαλα, γεγονός που στοιχειοθετεί το σύνδρομο υαλοειδοωχρικής έλξης. Με απλά λόγια το υαλοειδές έλκει την ωχρά κηλίδα, παραμορφώνει τα κύτταρα της κεντρικής όρασης και συνεπάγεται συχνά μη αναστρέψιμες βλάβες στην ευκρινή μας όραση.

Στα πρώτα στάδια του συνδρόμου ο ασθενής αναφέρει μια δυσκολία στην κεντρική του όραση, μια αδυναμία εστίασης σε λεπτομέρειες μιας εικόνας, καθώς και μια παραμόρφωση σε γραμμές τις οποίες εκλαμβάνει ως καμπύλες. Η θόλωση αυτή εξελίσσεται βαθμιαία σε ένα κεντρικό σκότωμα, όπου λείπει κυριολεκτικά ένα κομμάτι της εικόνας και υπάρχει πλήρης αδυναμία ανάγνωσης. Η διάγνωση του συνδρόμου υαλοειδοωχρικής έλξης γίνεται με μια οφθαλμολογική εξέταση που περιλαμβάνει βυθοσκόπηση και εξέταση οπτικής τομογραφίας συνοχής (ΟCT) η οποία και επιβεβαιώνει την έλξη στην κεντρική περιοχή της όρασης.

Μοναδική θεραπευτική επιλογή μέχρι πρότινος αποτελούσε η χειρουργική αφαίρεση της έλξης με την μέθοδο της υαλοειδεκτομής. Πλέον μια νέα θεραπεία, η οοπία εγχύεται εφ’άπαξ εντός του ματιού κ λειτουργεί κυριολεκτικά ως ένα «βιολογικό νυστέρι» που εκτελεί μια μέχρι πρότινος αποκλειστικά χειρουργική πράξη. Μελέτες έχουν αναδείξει την εξαιρετική αποτελεσματικότητα και ασφάλεια της οκριπλασμίνης εφόσον αυτή εφαρμοστεί σε ορθά επιλεγμένα περιστατικά έλξηs.