Η Υγεία και το Φάρμακο στην Ελλάδα επί τάπητος με τον αρμόδιο Ευρωπαίο επίτροπο

  • Iatropedia
Πραγματοποιήθηκε χθες η προγραμματισμένη συνάντηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου, αρμοδίου για θέματα Υγείας, Vytenis Andriukaitis με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Κατά τη διάρκεια τη συνάντησης συζητήθηκαν το προσφυγικό ζήτημα και ζητήματα του ΕΣΥ όπως είναι η κατάσταση και οι προκλήσεις λόγω της οικονομικής κρίσης, οι μεταρρυθμίσεις, η καθολική πρόσβαση στην υγεία, η αναδιοργάνωση του Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και η πολιτική φαρμάκου και πρόσβαση των πολιτών στη φαρμακευτική περίθαλψη.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Ο υπουργός Υγείας ευχαρίστησε τον κ. Andriukaitis για την επίσκεψή του στην Ελλάδα- και κυρίως στη Λέσβο- η οποία φανερώνει ειλικρινές ενδιαφέρον για τις νέες ανάγκες που έχουν προκύψει για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος και της τραγωδίας που βρίσκεται αυτή την περίοδο σε εξέλιξη η οποία αποτελεί τον ορισμό της ανθρωπιστικής κρίσης και υπερβαίνει το ρόλο και τις δυνατότητες μιας χώρας πρώτης υποδοχής.

Επιπλέον, στον Ευρωπαίο Επίτροπο παρουσιάστηκαν οι παρεμβάσεις στις οποίες έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας όπως η ενίσχυση και η αναβάθμιση της υγειονομικής φροντίδας των μεταναστών και των προσφύγων στις πύλες εισόδου της χώρας, στα Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης και στις Δομές Ανοιχτής Φιλοξενίας καθώς και η πρωτοβουλία συντονισμού όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, Ερυθρός Σταυρός, ΚΕΕΛΠΝΟ, ΜΚΟ κ.α).

Από την πλευρά του ο κ. Andriukaitis  έδειξε ότι έχει πλήρη εικόνα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο χώρος της Υγείας στην Ελλάδα και πως συμμερίζεται τους κινδύνους που προκύπτουν από μια πολιτική η οποία επικεντρώνεται στους οικονομικούς δείκτες και στη δημοσιονομική προσαρμογή. Επίσης ο Ευρωπαίος Επίτροπος αναφέρθηκε στον  καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει το καλό επίπεδο της υγείας των πολιτών σε μια χώρα και στον αναπτυξιακό ρόλο του συγκεκριμένου τομέα. Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη αναβάθμισης του Συμβουλίου Υπουργών Υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έτσι ώστε να συζητούνται σε αυτό το όργανο τα οικονομικά ζητήματα που απασχολούν την Υγεία και όχι στο Ecofin. Πρόσθεσε, επίσης, ότι χρειάζεται να γίνουν διαρθρωτικές αλλαγές αν και είναι κατανοητό ότι υπάρχουν δυσκολίες και απαιτούνται κοινωνικές και πολιτικές συναινέσεις.

Ο κ. Andriukaitis έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για το νέο μοντέλο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) που προωθεί η κυβέρνηση και ανέφερε ότι υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία για να χρηματοδοτηθεί μια συνολική στρατηγική ανάπτυξης των υπηρεσιών της ΠΦΥ και μάλιστα σε συνέργεια με τις άλλες κοινωνικές υπηρεσίες. 

Καταλήγοντας ο Ευρωπαίος Επίτροπος επισήμανε την ανάγκη αξιοποίησης της σύγχρονης τεχνολογίας (e-health, πληροφοριακά συστήματα, τηλεϊατρική) με στόχο την ενίσχυση του συστήματος υγείας.

Οι κ.κ. Ξανθός και Andriukaitis συμφώνησαν ότι ο τομέας της υγείας είναι πολύ κρίσιμος για την κοινωνική συνοχή και την ανάπτυξη της χώρας και πως οι συγκεκριμένες δαπάνες αποτελούν επένδυση και δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται απλώς ως δημοσιονομικό κόστος.

Τέλος έγινε φανερή η διάθεση των δύο πλευρών για συνέχιση της συνεργασίας  στην κατεύθυνση στήριξης των προσπαθειών της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του τομέα της Υγείας στην Ελλάδα.