Η βιταμίνη Ε προστατεύει τον εγκέφαλο!

  • Iatropedia
Η βιταμίνη Ε είναι ζωτικής σημασίας για τον εγκέφαλο, τονίζουν οι επιστήμονες, καθώς τυχόν έλλειψή της διαταράσσει την παροχή θρεπτικών ουσιών απαραιτήτων για την υγεία των νευρώνων με αποτέλεσμα την πρόκληση σοβαρών βλαβών.

Η ανάλυση ψαριών ζέβρα που τρέφοντο με τροφή φτωχή σε βιταμίνη Ε έδειξε ότι είχαν περίπου 30% χαμηλότερα επίπεδα του συστατικού DHA-PC που βρίσκεται στην κυτταρική μεμβράνη των νευρώνων του εγκεφάλου. Και σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, τα χαμηλά επίπεδα DHA-PC στους ανθρώπους έχουν συσχετισθεί με μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου Αλτσχάϊμερ ενώ άλλες μελέτες έδειξαν ότι η πρόοδος της νόσου μπορεί να καθυστερήσει με αύξησης της πρόσληψης βιταμίνης Ε.

Όπως αναφέρουν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Όρεγκον στην επιθεώρηση Journal of Lipid Research, τα ψάρια με έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης εμφάνισαν επίσης χαμηλά επίπεδα μιας ομάδας θρεπτικών ουσιών (lysoPL) απαραιτήτων για τον εγκέφαλο όπως και για την αποκατάσταση βλαβών στην κυτταρική μεμβράνη. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στα ψάρια αυτά τα επίπεδα ήταν μειωμένα κατά μέσο όρο σε ποσοστό 60% –γεγονός που δείχνει πόσο σημαντική είναι η βιταμίνη Ε για όλους.

Ειδικά στους ανθρώπους, η ανεπάρκεια βιταμίνης Ε ανοίγει τον δρόμο για βλάβες στην κυτταρική μεμβράνη που οδηγούν στον θάνατο των νευρώνων του εγκεφάλου ενώ οι ειδικοί τονίζουν ότι είναι απαραίτητη για την υγεία του εγκεφάλου καθώς αποτρέπει την δραστική απώλεια μορίων ζωτικής σημασίας. Οι καλύτερες φυσικές πηγές βιταμίνης Ε είναι τα καρύδια, τα φουντούκια, τα αμύγδαλα και οι ταπεινοί… ηλιόσποροι. Επίσης βρίσκεται άφθονη στο λάδι σόγιας, κανόλα (καναδέζικο λάδι από μια ποικιλία της ελαιοκράμβης) και καλαμποκιού αλλά και στα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι και το μπρόκολο.