Η βιολογική ηλικία διαφέρει πολύ από την χρονολογική!

  • Iatropedia
Ο ρυθμός με τον οποίο γερνάει κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, σε σημείο ένας 38άρης να έχει βιολογική ηλικία 20 και κάτι ενώ ένας συνομήλικός του να έχει βιολογική ηλικία… 60 χρονών!

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε μία διεθνής ομάδα επιστημόνων μετά από μακροχρόνια έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στο Proceedings of the National Academy of Sciences. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στην Νέα Ζηλανδία μεταξύ 954 ανδρών και γυναικών της ίδιας πόλης που όλοι τους είχαν γεννηθεί το 1972 και το 1973. Οι επιστήμονες παρακολουθούσαν τον ρυθμό της βιολογικής τους εξέλιξης και έκαναν πολλών ειδών εξετάσεις όταν τα άτομα αυτά ήταν 26, 32 και 38 ετών.

Προς μεγάλη έκπληξη της επιστημονικής ομάδας, κάποιοι «γερνούσαν» με γρήγορους ρυθμούς, κάποιοι «γερνούσαν» απότομα και άλλοι… σταματούσαν να «γερνούν» κι ενώ τα χρόνια περνούσαν αυτοί παρέμεναν σχεδόν εικοσάρηδες. Υπήρχαν και μερικοί που η βιολογική τους ηλικία κάποια στιγμή «κολλούσε» στο ίδιο σημείο αλλά και άλλοι που κάθε 12 μήνες «γερνούσαν» κατά 3 χρόνια.

Όταν η έρευνα έφτασε στο τέλος της και οι άνθρωποι που πήραν μέρος σ’ αυτή είχαν χρονολογική ηλικία 35 ετών, οι τελικές εξετάσεις έδειξαν ότι κάποιοι είχαν βιολογική ηλικία 20 και κάτι και άλλοι έως και βιολογική ηλικία 60 χρόνων. Το επόμενο βήμα της ομάδας, στην οποία συμμετέχουν οι καθηγήτριες Ferrie Moffitt του αμερικανικού Πανεπιστημίου Duke και η Δρ. Andrea Danese του King’s College του Λονδίνου, είναι να βρει τις αιτίες που οδηγούν άλλους να γερνούν «πριν την ώρα τους» και άλλους να παραμένουν νέοι.