Η … τσέπη μας εξαρτάται από την ψυχολογία μας!

  • Iatropedia
Λιγότερο από τους συναδέλφους τους πληρώνονται οι άνθρωποι που είναι κυνικοί, υποστηρίζει νέα μελέτη κοινωνικών ψυχολόγων οι οποίοι συμβουλεύουν «αν θέλετε μεγαλύτερο μισθό, καλύτερα να αλλάξτε απόψεις».

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται στο Journal of Personality and Social Psychology και προφανώς τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε είναι πολύ χρήσιμα. Οι επιστήμονες εξέτασαν τη σχέση της προσωπικότητας των εργαζομένων με τον μισθό τους σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως στην Γερμανία και διαπίστωσαν ότι βασικά ο κυνισμός είναι αυτός που δεν επιτρέπει στον εργαζόμενο να ανεβεί στην μισθολογική κλίμακα. Αυτό συμβαίνει περισσότερο στις χώρες και περιοχές στις οποίες εκτιμάται πολύ ο αλτρουϊσμός, αλλά παντού ο κυνισμός κάνει κακό στην… τσέπη.

Αυτό οι κοινωνικοί ψυχολόγοι το εξηγούν ως εξής: Ο κυνικός άνθρωπος κατ’ αρχήν δεν έχει καλές σχέσεις με τους συναδέλφους του. Πιστεύει ότι ο καθένας ό,τι κάνει το κάνει για το δικό του συμφέρον και για τον λόγο αυτό δεν πρέπει να εμπιστεύεται κανέναν. Έτσι, ο κυνικός άνθρωπος αποφεύγει να δημιουργεί σχέσεις με τους συναδέλφους του, επομένως δεν συνεργάζεται καλά. Επίσης φροντίζει να φυλάει τα νώτα του, πιστεύοντας ότι ανά πάσα στιγμή κάποιος μπορεί «να του την φέρει». Οι ψυχολόγοι λοιπόν συνιστούν λιγότερο κυνική άποψη για τους άλλους και για την ζωή, γιατί, όπως λένε, οι κυνικοί άνθρωποι έχουν όχι μόνο μικρότερους μισθούς αλλά και πιο δύσκολη ζωή.