Οι τράπεζες κλειστές αλλά η σωματική και ψυχική υγεία πάντα πρώτο μέλημα όλων μας

  • Iatropedia
Η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, η παρατεταμένη ανασφάλεια και η ένταση που επικρατεί στην κοινωνία δεν πρέπει να επιτρέψουμε να πλήξουν την καλή μας υγεία σε επίπεδο οργανισμού και ψυχισμού. Η κρίση κάποτε θα περάσει αλλά τα προβλήματα υγείας θα παραμείνουν να μας ταλαιπωρούν... Δείτε μερικές οδηγίες για να αντιμετωπίσετε με ψυχραιμία και αγάπη για τον εαυτό σας την δύσκολη αυτή περίοδο.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Διατροφή

Πρώτα από όλα ο άνθρωπος πρέπει να τρέφεται καθημερινά επί τουλάχιστον 2 με 3 φορές την ημέρα. Με τις τράπεζες κλειστές και τις τσέπες άδειες ή μισο-άδειες, καλό είναι να επιλέγουμε τις πιο υγιεινές αλλά και φθηνές τροφές. Η επιλογή στην Ελλάδα δεν μπορεί παρά να είναι τα όσπρια (με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεϊνες αλλά και ίνες), τα φρούτα και τα λαχανικά εποχής που φύονται στην χώρα μας και είναι αυτήν την εποχή πιο φθηνά αλλά και τα μικρά ψάρια της εποχής που μπορεί να προμηθευτεί κάποιος σε χαμηλές τιμές από την λαϊκή αγορά ή άλλες πηγές.

Άσκηση

Ο άνθρωπος σε εποχές έντονων πιέσεων και στρες πρέπει να εκτονώνεται. Αντί να εκτονωθεί με θυμό, κάπνισμα και κατανάλωση αλκοόλ, είναι προτιμότερο να περπατήσει, να τρέξει, να παίξει μπάλα με τα παιδιά του, ή ακόμα να κολυμπήσει αν έχει εύκολη πρόσβαση στην θάλασσα.

Εξετάσεις

Χρήματα δεν υπάρχουν, τα υλικά τελειώνουν και το ΕΣΥ και το ΠΕΔΥ είναι υποστελεχωμένα. Ωστόσο, όσοι έχουν ιδιαίτερους λόγους να κάνουν τακτικά ιατρικές εξετάσεις, δεν πρέπει να το αμελήσουν καθώς θα το βρουν…μπροστά τους αργότερα.

Φάρμακα

Το iatropedia έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου χθες και προχθές για το θέμα της υπερκαταναλώσης και του «στοκαρίσματος» φαρμάκων. Μην αγοράζετε φάρμακα για τον επόμενο μήνα. Αγοράστε όμως τα φάρμακα που χρειάζεστε για τον Ιούλιο.

Χειρουργεία

Υπάρχουν επείγοντα και «ψυχρά» χειρουργεία. Τα επείγοντα διεξάγονται το συντομότερο δυνατό καθώς δεν υπάρχει επιλογή για το αντίθετο. τα «ψυχρά», πχ καταρράκτη στα μάτια ή εκφύλιση Τκάποιας άρθρωσης που πρέπει να αντικατασταθεί, μπορούν να «περιμένουν» αλλά αν τα είχατε προγραμματίσει ήδη, μην τα αναβάλλετε. Η ζωή πρέπει να συνεχίζεται κανονικά και σε καιρούς κρίσης.

Ψυχολογία

Μην ξεχνάτε ότι όσοι είναι ήδη σε αγωγή με ψυχοφάρμακα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να την τροποποιούν. Επίσης, όσοι υποφέρουν από κατάθλιψη, χρειάζονται τα φάρμακά τους περισσότερο παρά ποτέ. Αλλά κι αν κάποιοι παρουσιάσουν καταθλιπτικά συμπτώματα με αφορμή την κρίση που ζούμε, πρέπει άμεσα να ζητήσουν την βοήθεια των οικείων τους και ειδικού ψυχικής υγείας σε δημόσιο νοσοκομείο ή ιδιωτικό ιατρείο.