Η τιμολόγηση των φαρμάκων «καρφί» σε κάθε υπουργό που αναλαμβάνει το ΥΥΚΑ

  • Iatropedia
Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας επί ΝΔ, αρμόδιος για θέματα φαρμάκου και ΕΟΠΥΥ, Μάριος Σαλμάς, μιλώντας στην ΕΡΤ1 αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο απερχόμενος υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής "παρανόμως" δεν είχε εκδόσει δελτίο τιμών φαρμάκων... Το αποτέλεσμα ήταν να μην μειωθούν οι τιμές.Και τόνισε ότι επί των δικών του ημερών στο υπουργείο Υγείας, κάθε 3 μήνες με νέο δελτίο τιμών μειώνονταν οι τιμές.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Στις δηλώσεις του ο κ. Σαλμάς ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ως υπουργός αρμόδιος για το φάρμακο κατέβαζα τις τιμές των φαρμάκων κάθε τρεις μήνες. Ανακοστολογούσα κάθε τρεις μήνες τα φάρμακα και έπεφταν οι τιμές. Σήμερα ο υπουργός επί 8 μήνες δεν έχει βγάλει ένα δελτίο τιμών, σας λέω δημόσια ότι αυτό είναι παράνομο, γιατί ο νόμος λέει ότι πρέπει να ανακοστολογούνται δυο φορές το χρόνο. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι τιμές των φαρμάκων δεν μειώθηκαν, εγώ είχα παραδόσει 188 εκατ. την δαπάνη και σήμερα είναι 200 εκατομύρια».

Όπως εκτίμησε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, πρόκειται για 12 εκατομμύρια ευρώ το μήνα περισσότερα από ότι τον Ιούνιο του 2013.

Και αυτό σημαίνει ότι μιλάμε για 130 εκατομμύρια ευρώ παραπάνω φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ ετησίως και 50 εκατομμύρια ευρώ περισσότερη συμμετοχή για τον κόσμο…

Το φάρμακο, η τιμολόγησή του και η ετήσια φαρμακευτική δαπάνη αποτελούν βασικά θέματα στο υπουργείο Υγείας και ειδικά την τελευταία 6ετία που η κρίση μαστίζει την χώρα, στόχος είναι η μείωση της δαπάνης αυτής.