Η τηλεϊατρική γιατρεύει την κατάθλιψη από μακριά!

  • Iatropedia
Με επιτυχία ίδια με εκείνη της κλασσικής ψυχοθεραπείας στο ιατρείο, στέφθηκε προσπάθεια Αμερικανών επιστημόνων να αντικαταστήσουν τις επισκέψεις με… συνομιλίες από βιντεοτηλέφωνο.

Ο Δρ. Leonard Edege του Medical University of South Carolina και η ομάδα του διαπίστωσαν ότι πολλοί βετεράνοι –κυρίως μεγάλης ηλικίας– που πάσχουν από κατάθλιψη δεν πήγαιναν στον γιατρό είτε γιατί δεν μπορούσαν να μετακινηθούν εύκολα, ή από φόβο για το κοινωνικό στίγμα, ή επειδή ζούσαν σε απομακρυσμένες περιοχές. Έτσι, αποφάσισαν να προσπαθήσουν να αντικαταστήσουν τις κλασσικές επισκέψεις στο ιατρείο με τηλεφωνικές βιντεοκλήσεις.

Άρχισαν με 204 βετεράνους άνω των 58 ετών που έπασχαν από κατάθλιψη και προσπάθησαν να δουν αν η ψυχοθεραπεία που γίνεται από μακριά μπορεί να τους βοηθήσει. Σε τέσσερεις εβδομάδες συνέκριναν τα αποτελέσματα με άτομα με τα ίδια προβλήματα των οποίων η θεραπεία γινόταν κλασσικά στο ιατρείο. Από την πρώτη ομάδα της τηλεϊατρικής μόνο το 5-7% είχε κάποιο θετικό αποτέλεσμα, ενώ από την δεύτερη ομάδα, της κλασσικής θεραπείας στο ιατρείο, το 15%.

Στους τρείς μήνες, η πρώτη ομάδα έδειξε βελτίωση κατά 15% ενώ η δεύτερη κατά 19%. Στον ένα χρόνο η πρώτη ομάδα παρουσίασε βελτίωση κατά 19-22% και η δεύτερη κατά 19-21%. Και στο τέλος της θεραπείας το 39% της πρώτης ομάδας και το 46% της δεύτερης είχε γίνει εντελώς καλά.

Μετά τα αποτελέσματα αυτά, με έκθεσή της που δημοσιεύεται στο Lancet Psychiatry, η ομάδα εξηγεί πως η θεραπεία της κατάθλιψης μπορεί να γίνει και από μακριά. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για όλους τους ηλικιωμένους που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να πάνε σε ιατρείο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες το 20% του πληθυσμού ηλικίας άνω των 65 ετών πάσχει από κατάθλιψη, οπότε αυτή η μέθοδος μπορεί να αποβεί πολύ χρήσιμη.