Η τέλεια μουσική για… τον Δρα Σποκ!

  • Iatropedia
Μια νέα φορητή συσκευή που μοιάζει με ακουστικά για εξωγήινους υπόσχεται χαλάρωση από το έντονο στρες παίζοντας καταπραϋντική μουσική βασισμένη στα κύματα του εγκεφάλου μας.

Melo Mind –τα φοράς, συντονίζεσαι και… χαλαρώνεις. Οι αισθητήρες που βρίσκονται τοποθετημένοι σε διάφορα σημεία της συσκευής «πιάνουν» τα ηλεκτρικά εγκεφαλικά κύματα, το αποτέλεσμα της ηλεκτρικής δραστηριότητας που λαμβάνει χώρα στον ανθρώπινο εγκέφαλο, αναμεταδίδοντάς τα μέσω Bluetooth σε μια ειδική εφαρμογή (app) στο smartphone του χρήστη. Η εφαρμογή ερμηνεύει αυτά τα σήματα και τα μετατρέπει σε μουσική βασισμένη στα πρότυπα κυμάτων σχεδιασμένων να ηρεμούν το μυαλό!

Δεν είναι η πρώτη συσκευή που σχεδιάστηκε για να χαλαρώνει τον σύγχρονο άνθρωπο από την τρέλλα που βιώνει καθημερινά. Το HeartMath Inner Balance για παράδειγμα, αποσκοπεί στο ίδιο μετρώντας τις μεταβολές του καρδιακού ρυθμού ενώ το Melo Mind της myBrain Technologies μετρά ηλεκτρικά ερεθίσματα.

Ωστόσο μη βιαστείτε να χαμογελάστε συγκαταβατικά: το νέο gadget που παρουσιάσθηκε στην πρόσφατη έκθεση καταναλωτικών ηλεκτρονικών συσκευών CES 2015 στις ΗΠΑ μόνο παιχνίδι δεν είναι καθώς για την δημιουργία του δούλεψαν άνθρωποι με διδακτορικά στις Νευροεπιστήμες και στην απεικόνιση του εγκεφάλου σε συνεργασία με τους επιστήμονες του Ινστιτούτου Εγκεφάλου και Σπονδυλικής Στήλης του Παρισιού.

Σύμφωνα με τους σχεδιαστές του υπόσχεται χαλάρωση από το στρες μετά από 15λεπτες «μουσικές συνεδρίες» δύο φορές την εβδομάδα, όχι περισσότερες. Το μόνο μειονέκτημα της συσκευής η οποία διατίθεται με προπαραγγελία έναντι 299 δολαρίων –θα κυκλοφορήσει κανονικά τον ερχόμενο Σεπτέμβριο– είναι το παράξενο «εξωγήινο» σχήμα της. Αλλά γι’ αυτό χρειάζεται να έχει κανείς… ανοικτό μυαλό.