Ι.Σ.Α. »Αντιεπιστημονικά τα κουρέματα στην υγεία»

  • Iatropedia
Σοβαρές επιπτώσεις στην Δημόσια υγεία, έχουν τα αντιεπιστημονικά μέτρα που επεβλήθησαν, το τελευταίο χρονικό διάστημα από το υπουργείο Υγείας, με στόχο την μείωση της δαπάνης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΣΑ κ. Γιώργο Πταούλη μέτρα όπως το πλαφόν στη συνταγογράφηση, το αριθμητικό όριο ανά ειδικότητα στις διαγνωστικές εξετάσεις και οι κατευθυντήριες οδηγίες που επεβλήθησαν -δεν έχουν καμία σχέση με εκείνες που παρέδωσαν οι Επιστημονικές Ενώσεις- δυσχεραίνουν την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος και έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του ασθενή.

Δραματικές είναι όμως οι επιπτώσεις και στους γιατρούς οι οποίοι οδηγούνται στην επαγγελματική απαξίωση και στην οικονομική εξαθλίωση. Με αποτέλεσμα να έχουμε οδηγηθεί σε μια μάστιγα μετανάστευσης των νέων γιατρών μας που δεν μπορούν πλέον να επιβιώσουν.

Από την άλλη πλευρά οι ασθενείς πολλές φορές δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τις θεραπείες τους ούτε να πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες εξετάσεις.Οι δυσβάσταχτες συμμετοχές που έχουν επιβληθεί έχουν αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να παραλείπουν δόσεις φαρμάκων ,να κόβουν στη μέση τα χάπια τους ή ν απευθύνονται στα Κοινωνικά Ιατρεία.

Όπως τόνισε κ. Πατούλης σε συνέντευξη τύπου «ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έχει προσφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας και είναι αποφασισμένος να εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα για να προασπίσει την επαγγελματική αξιοπρέπεια του γιατρού και την προστασία της υγείας του ασθενή.

Ωστόσο οι σχετικές αποφάσεις του υπουργείου Υγείας είναι σε τελείως αντίθετη γραμμή με τις απόψεις του ιατρικού κόσμου και αποτελούν μια πρωτοφανή επιβολή περιορισμού της επιστημονικής πράξης και δεοντολογίας. Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην οποιαδήποτε λογιστική αντιμετώπιση που δεν στηρίζεται σε επιστημονικά κριτήρια.

Επιπλέον η επιβολή του ληστρικού rebate και clawback οδηγεί στην οικονομική εξαθλίωση τον ιατρικό κόσμο και ουσιαστικά εξαναγκάζει γιατρούς και εργαστήρια να δουλεύουν δωρεάν».

Παίρνοντας το λόγο η Ζωή Γραμματόγλου ΔΣ Συλλόγου Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων και Ιατρών – Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών επισήμανε ότι είναι αντιεπιστημονικές, απάνθρωπες, αλλά και ασύμφορες οικονομικά, είναι οι νέες εξαγγελίες του ΕΟΠΥΥ ,για την κατάργηση συγκεκριμένων προληπτικών διαγνωστικών εξετάσεων στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πρόεδρος ΕΟΦ στο iatropedia: «Δε θα διορθώσω τιμές στα φάρμακα»! Τι λέει για τις εταιρείες και τα αιτήματα

Νοσηλείες σε ιδιωτικές κλινικές μόνο με πράσινο φως ελεγκτή! Πως θα δίνονται οι εγκρίσεις

“Παγώνουν” τα νοσοκομεία από κινητοποιήσεις! Πότε απεργούν γιατροί-εργαζόμενοι

Ξεκινούν οι αντιγριπικοί εμβολιασμοί! Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν