Η πρώτη μεταμόσχευση… κεφαλιού σε δύο χρόνια;

  • Iatropedia
Θυμίζει σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας –ή τρόμου– όμως ένας Ιταλός χειρουργός ετοιμάζεται να ανακοινώσει στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολόγων και Ορθοπεδικών Χειρουργών ότι η πρώτη μεταμόσχευση ανθρώπινου κεφαλιού μπορεί να γίνει, όπως υποστηρίζει, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια!

Σύμφωνα με τον Δρ. Σέρτζιο Καναβέρο, η επαναστατική μέθοδος την ονομασία HEAVEN-GEMINI είναι πλέον εφικτή και μπορεί να σώσει τις ζωές ανθρώπων με μεταστατικό καρκίνο ή νευροφυτικές διαταραχές όπως η μυϊκή δυστροφία. Η πρόταση του Ιταλού νευροχειρουργού είναι γνωστή από το 2013 όμως τώρα υποστηρίζει ότι δύο από τα μεγαλύτερα εμπόδια, η επανασύνδεση του κομμένου νωτιαίου μυελού και η μη απόρριψη του μοσχεύματος από το ανοσοποιητικό σύστημα, μπορούν να υπερκερασθούν.

Όπως αναφέρει σε άρθρο του στην επιθεώρηση Surgical Neurology International, Γερμανοί ερευνητές κατόρθωσαν πέρυσι να επανασυνδέσουν τον νωτιαίο μυελό αρουραίων ενώ τα σημερινά φάρμακα καθιστούν την απόρριψη του μοσχεύματος λιγότερο πιθανή. Η μέθοδος προβλέπει την ψύξη του κεφαλιού του λήπτη και του σώματος του δότη σε καθεστώς «υποθερμίας» για περίπου 45 λεπτά, προκειμένου να εξαλειφθεί η πιθανότητα νευρολογικής βλάβης λόγω έλλειψης οξυγόνου. Η κεφαλή θα αφαιρεθεί από το σώμα του δότη με ένα εξαιρετικά κοφτερό νυστέρι ώστε να περιορισθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η ζημιά στον νωτιαίο μυελό.

Το «κλειδί» στην συγκεκριμένη τομή είναι η απόλυτη ακρίβεια στον διαχωρισμό, υποστηρίζει ο Δρ. Καναβέρο. Κατόπιν, το κεφάλι του λήπτη θα τοποθετηθεί στο ξένο σώμα –το πλέον δύσκολο μέρος της όλης διαδικασίας καθώς προβλέπει την ένωση του νωτιαίου μυελού με το κεφάλι με την βοήθεια χημικών ουσιών (πολυαιθυλενογλυκόλης ή χιτοζάνης) και μετά την ραφή μυών και της παροχής αίματος.

Η επέμβαση εκτιμάται ότι θα διαρκέσει 36 ώρες και θα απαιτήσει την εργώδη συμμετοχή 100 χειρουργών! Ο ασθενής με το πέρας της εγχείρησης θα παραμείνει σε τεχνητό κώμα για 3-4 εβδομάδες για να αποφευχθεί η κίνηση του αυχένα και να «δέσουν» οι συνδέσεις των νεύρων ενώ ο νωτιαίος μυελός θα διεγείρεται μέσω εμφυτευμένων ηλεκτροδίων με σκοπό την βελτίωση των νέων συνδέσεων. Έπειτα υποτίθεται πως ο άνθρωπος θα μπορεί να κινεί το σώμα του, η φωνή του θα ακούγεται ίδια και θα είναι σε θέση να βαδίσει μετά από ένα χρόνο και πολλή φυσιοθεραπεία…