Οι προμηθευτές …αυτορυθμίζονται! Κανόνες για υπερτιμολογήσεις διαφάνεια σπατάλη

  • Iatropedia
Ενδεχομένως ότι δεν μπορεί η πολιτεία να κάνει, να το κάνει ένας κλάδος από μόνος του, γι αυτό πιθανώς οι προμηθευτές υγειονομικών υλικών που εκπροσωπούνται από τον «ΣΕΠ Επιστημών και Υγείας» αποφάσισαν να βάλουν δικούς τους κανόνες δεοντολογίας. Τι προβλέπει ο νέος κώδικάς τους

Ότι εδώ και χρόνια στον τομέα των προμηθειών επικρατούσε ένα απίστευτο πάρτι είναι λίγο πολύ γνωστό. Υπερτιμολογήσεις που έφθαναν σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και το 5000% έκαναν ακόμη και υπουργούς να τρίβουν τα μάτια τους. Τα τελευταία χρόνια λόγω δραστικών περικοπών στα κονδύλια για το ΕΣΥ, τα πάρτι περιορίστηκαν έστω και αν υπάρχουν ακόμη περιπτώσεις που οι τιμές πώλησης είναι υψηλότερες από ότι θα μπορούσε να ήταν.

Παρ αυτά οι προμηθευτές στα βήματα και του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) αποφάσισαν να βάλουν τους δικούς τους κανόνες αυτορύθμισης του κλάδου.

Ο νέος κώδικας δεοντολογίας των προμηθευτών θέτει ένα αυστηρότερο πλαίσιο στην εφαρμογή των κανόνων επαγγελματικής πρακτικής βάσει ευρωπαϊκών προτύπων ώστε η διακίνηση των ιατροτεχνολογικών προϊόντων να διέπεται από διαφάνεια και εμπιστοσύνη μεταξύ των εμπλεκομένων.

Για τον λόγο αυτό ο «ΣΕΠ Επιστημών και Υγείας» διοργάνωσε επιμορφωτική ημερίδα για τις εταιρείες-μέλη του στο αμφιθέατρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Κατά την διάρκεια της παρουσίασης ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Παύλος Αρναούτης δήλωσε ότι «με κεντρικό σύνθημα «Δεοντολογία στην Πράξη» θέλουμε να συμβάλουμε ουσιαστικά στον εκσυγχρονισμό της επιχειρηματικότητας και τη διαφάνεια του κλάδου».

Ο νέος κώδικας εστιάζει σε επτά τομείς που αφορούν την εφαρμογή οδηγιών και κανόνων παραγωγής και διακίνησης των προϊόντων, την λεπτομερή πληροφόρηση των πελατών, την παροχή υπηρεσιών μετά την πώληση επιστημονικών και ιατρικών μηχανημάτων, τη διοργάνωση και υποστήριξη εκδηλώσεων επιστημονικού ενδιαφέροντος, την χρηματοδότηση κλινικών δοκιμών ιατροτεχνολογικών προϊόντων, την χρηματοδότηση έρευνας και την εφαρμογή των νόμων περί ελεύθερου ανταγωνισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μπλόκο Μανιτάκη στο Λυκουρέντζο! Πως κόπηκαν οι προσλήψεις στα νοσοκομεία

Προς λουκέτο το Κέντρο Υγείας Περιστερίου;

Νέες απαιτήσεις τρόικας για τα φάρμακα! Τι θα κάνει το υπουργείο Υγείας

Επικίνδυνα Κινέζικα υλικά στα νοσοκομεία! Σπασμένοι καθετήρες και ράμματα που κόβονται

Το κούρεμα φέρνει λουκέτα και σε φαρμακευτικές εταιρείες;