Η πολλή… τηλεόραση αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη Τύπου 2

  • Iatropedia
Κάθε ώρα μπροστά στην τηλεόραση πολλαπλασιάζει σε καθημερινή βάση τις πιθανότητες εκδήλωσης διαβήτη Τύπου 2 μεταξύ υπέρβαρων ενηλίκων, επισημαίνουν Αμερικανοί ερευνητές.

Η έντονα καθιστική συμπεριφορά –παρακολουθώντας με τις ώρες τηλεόραση, «κολλημένοι» στην οθόνη του υπολογιστή, ακόμη και ο χρόνος που περνάμε καθιστοί στην δουλειά– αποτελεί δυνητικό παράγοντα κινδύνου για διαβήτη Τύπου 2, ασχέτως φυσικής δραστηριότητας, λένε οι ειδικοί. Η σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Diabetologia βασίσθηκε σε στοιχεία 3.234 υπέρβαρων Αμερικανών που συμμετείχαν σε έρευνα με στόχο την αποτροπή ή την καθυστέρηση της εμφάνισης του συγκεκριμένου τύπου διαβήτη σε άτομα που κινδύνευαν περισσότερο, είτε με φαρμακευτική αγωγή είτε με αλλαγή του τρόπου ζωής τους.

Ο αντικειμενικός σκοπός ήταν η επίτευξη μείωσης βάρους κατά 7% και τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα φυσική δραστηριότητα μέτριας έντασης, όπως είναι π.χ. το ζωηρό περπάτημα. Πριν τις αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, όλοι οι συμμετέχοντες στην έρευνα κάθονταν 140 λεπτά την ημέρα μπροστά στην τηλεόραση. Αναλύοντας τα δεδομένα, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Πίτσμπεργκ διαπίστωσαν ότι σε βάθος τριετίας ο χρόνος για τηλεόραση μειώθηκε κατά 22 λεπτά για τα μέλη της ομάδας που άλλαξαν το lifestyle τους, 8 λεπτά για αυτούς της ομάδας της εικονικής αγωγής και 3 λεπτά για όσους έπαιρναν φάρμακα. Συνεκτιμώντας παράγοντες όπως ηλικία, φύλο, αγωγή και φυσική δραστηριότητα, το συμπέρασμα ήταν ότι ο κίνδυνος για διαβήτη αυξανόταν αντίστοιχα με τον χρόνο παρακολούθησης τηλεόρασης…