Η παραβατικότητα ίσως κρύβει άνοια

  • Iatropedia
Παράνομοι ή εν δυνάμει ασθενείς; Νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων συνδέει τώρα την παραβατικότητα ατόμων σε ώριμη ηλικία με τα πρώτα σημάδια της νόσου Αλτσχάϊμερ ή άλλων μορφών άνοιας!

Η εγκληματική συμπεριφορά ωρίμων ενηλίκων που παραβιάζουν για πρώτη φορά τον νόμο ίσως υποκρύπτει εκδήλωση εκφυλιστικής νόσου του εγκεφάλου, αναφέρει πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ σε 2.397 ασθενείς με ένα κοινό χαρακτηριστικό: φάκελλο στην Αστυνομία. Συλλήψεις για μικροκλοπές, τροχαίες παραβάσεις όπως οδήγηση υπό την επήρεια μέθης, καταπάτηση ξένης ιδιοκτησίας, σεξουαλικό «κόλλημα», ούρηση δημοσίως και βίαιη συμπεριφορά, λεκτική ή φυσική, ήταν μερικά από τα αδικήματα που μοιράζονταν το 8,5% με διαγνωσμένη κάποιας μορφής άνοια, πέραν της νόσου Αλτσχάϊμερ, οδηγώντας τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι η παραβατικότητα σε αυτήν την ηλικία δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι ξαφνικά… τρελλάθηκαν αλλά ότι είναι εν δυνάμει ή ήδη πάσχοντες.

Τα άτομα της «εγκληματικής ομάδας» είχαν ηλικία από 59-63 έως 71 ετών με τους πάσχοντες από FTD (frontotemporal dementia) να εκδηλώνουν βίαιη συμπεριφορά σε ποσοστό άνω του 6,4% ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για όσους είχαν διαγνωσθεί με πρωτοπαθή προοδευτική αφασία (ΡΡΑ) ήταν 3,4% και μόλις 2% για τους πάσχοντες από Αλτσχάϊμερ. Σύμφωνα με τον Δρ. Ζωρζ Ναασάν του Κέντρου Μνήμης και Γήρανσης και του Τμήματος Νευρολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, οι άνδρες ασθενείς της έρευνας ήταν περισσότεροι επιρρεπείς στην ούρηση δημοσίως και στην σεξουαλική παρενόχληση απ’ ότι οι γυναίκες.

Το οικογενειακό ιστορικό παίζει ρόλο, επισημαίνει, γι’ αυτό και μια πρωτοεμφανιζόμενη παρεκλίνουσα από το σύνηθες συμπεριφορά ίσως είναι το «καμπανάκι» να αρχίσουμε να ψάχνουμε για κάτι άλλο αφού η σποραδικότητα που χαρακτηρίζει αυτές τις ασθένειες καθιστά την εκδήλωσή τους δύσκολο να προβλεφθεί. Ο έγκαιρος εντοπισμός αλλαγών στην προσωπικότητα ενός ατόμου όπως απουσία αναστολών, έλλειψη ενσυναίσθησης, απάθεια, ψυχαναγκαστική συμπεριφορά κ.ά, θα πρέπει να οδηγήσει σε εξετάσεις μήπως οφείλονται σε εγκεφαλικά αίτια. Η σχετική έρευνα δεν δίνει απαντήσεις για το ποσοστό των παραβατικών ατόμων που έπασχαν από νευρολογικές διαταραχές αλλά επισημαίνει ότι αυτές συχνά εκλαμβάνονται εσφαλμένως ως ένδειξη αντικοινωνικής συμπεριφοράς, διπολική διαταραχή ή ακόμη και όψιμη σχιζοφρένεια, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να καταλήγουν στην φυλακή ή σε ψυχιατρικά ιδρύματα.