Η ολιστική και έγκαιρη αντιμετωπίσει στον καρκίνο του μαστού σώζει ζωές

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ο καρκίνος του μαστού είναι η συχνότερη κακοήθεια στις γυναίκες του δυτικού κόσμου ενώ μόνο στην Ελλάδα εμφανίζονται 4500 νέα κρούσματα ετησίως. Τους νέους τρόπους πρόληψης και θεραπευτικής προσέγγισης της νόσου θα συζητήσουν ειδικοί γιατροί στην διημερίδα που οργανώνει η Ελληνική Διεπιστημονική Εταιρεία Καρκίνου Μαστού στις 18 και 19 Δεκεμβρίου στην Αθήνα.

Ο καρκίνος του μαστού εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες ηλικίας 40-55 ετών και αυτό σημαίνει ότι στη συγκεκριμένη ηλικία θα πρέπει όλες οι γυναίκες να κάνουν ετήσιο μαστογραφικό έλεγχο που θα συνοδεύεται από κλινική εξέταση. Παράγοντες κινδύνου θεωροούνται η ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό (μητέρα ή αδελφή), η διάρκεια των ετών της περιόδου (πρώιμη εμμηναρχή, καθυστερημένη εμμηνόπαυση), η καθυστερημένη πρώτη κύηση, η παχυσαρκία και η μακροχρόνια χρήση ορμονικής υποκατάστασης.

Ωστόσο, σημαντικό είναι να πούμε στις γυναίκες σήμερα ότι δεν χρειάζεται να κάνουν όλες οι ασθενείς με καρκίνο, μαστεκτομή, ούτε τα μοναδικά φάρμακα που έχει η επιστημονική κοινότητα στην φαρέτρα της είναι πια μόνο τα χημειοθεραπευτικά. Ορμονικές θεραπείες χωρίς παρενέργειες, πιο ασφαλείς ακτινοβολίες αλλά και εξελιγμένες χειρουργικές επεμβάσεις που δεν αφαιρούν όλους τους λεμφαδένες από την μασχάλη -αλλά μόνο τον «φρουρό»- κάνουν την ζωή της γυναίκας με καρκίνο του μαστού πιο μακρά και ποιοτική.

Αυτά θα συζητηθούν στην 2η Διεπιστημονική Προσέγγιση του Καρκίνου του Μαστού που διεξάγεται σήμερα και αύριο στο Χίλτον παρουσία διακεκριμένων χειρουργών μαστού, παθολόγων -ογκολόγων, ακτινοδιαγνωστών και ακτινοθεραπευτών.