Η νόσος του Πάρκινσον παράγοντας κινδύνου για καρκίνο;

  • Iatropedia
Μελέτη σε περισσότερους από 60.000 ανθρώπους στην Ταιβάν με την νόσο του Πάρκινσον, υποδεικνύει σχέση της νευροεκφυλιστικής αυτής ασθένειας με 16 διαφορετικούς τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου αυτού των πνευμόνων, του τραχήλου της μήτρας και της λευχαιμίας…

Ερευνητές στην Ταϊβάν διεπίστωσαν ότι άτομα που είχαν διαγνωσθεί με την νόσο του Πάρκινσον αντιμετώπιζαν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν κάποια από 16 μορφές καρκίνου από άλλους, μη πάσχοντες από την νόσο. Σύμφωνα με ειδικούς της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Πανεπιστημίου της Ταϊβάν στην Ταϊπέϊ, ορισμένες επιδημιολογικές μελέτες των τελευταίων 50 ετών εντόπιζαν τον αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης συγκεκριμένων τύπων καρκίνου μεταξύ ασθενών με Πάρκινσον ενώ άλλες μελέτες όχι.

Από την στιγμή που οι πλειονότητα των ερευνών αφορούν Δυτικούς πληθυσμούς και ελάχιστες πληθυσμούς της Ανατολικής Ασίας, ο Δρ. Pan-Chyr Yang και η ομάδα του αποφάσισαν να διερευνήσουν την ύποπτη σχέση Πάρκινσον-καρκίνου εξετάζοντας 62.023 ασθενείς με την συγκεκριμένη νευροεκφυλιστική νόσο και 124.046 άτομα χωρίς Πάρκινσον. Τα ευρήματά τους που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση JAMA Oncology δείχνουν ότι στην Ταϊβάν, οι πάσχοντες από Πάρκινσον που διανύουν την πέμπτη δεκαετίας της ζωής τους αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο συγκριτικά κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου στον εγκέφαλο, τους πνεύμονες, στους νεφρούς, του προστάτη, του τραχήλου της μήτρας, στο δέρμα κ.ά. Ωστόσο, η νόσος του Πάρκινσον δεν συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, των ωοθηκών ή του θυρεοειδούς.

Αν και οι Ταϊβανέζοι επιστήμονες αδυνατούν να εξηγήσουν την σχέση αυτή, δηλώνουν πώς ένας λόγος ενδεχομένως να είναι μεταλλάξεις στο γονίδιο PARK2 οι οποίες έχουν βρεθεί ότι συνδέονται τόσο με τον καρκίνο όσο και με την εκδήλωση των πρώιμων συμπτωμάτων του Πάρκινσον. Πάντως, τονίζουν, θα απαιτηθούν περαιτέρω έρευνες προκειμένου να αποσαφηνισθούν οι μηχανισμοί που διέπουν την σχέση των δύο ασθενειών.