Η μάχη της…ασπιρίνης και τα φάρμακα μέσω ΚΤΕΛ! Γιατί αντιδρούν οι φαρμακοποιοί

  • Iatropedia
Το μέτωπο για τη διάθεση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) ακόμη και στα σούπερ μάρκετ φαίνεται ότι μόλις τώρα ανοίγει μεταξύ φαρμακοποιών και κυβέρνησης, με τους εκπροσώπους του κλάδου να επισημαίνουν τους κινδύνους όταν ένα φάρμακο δε διακινείται με σωστούς και ασφαλείς τρόπους ακόμη και μέσω …ΚΤΕΛ.

Ειδικότερα τους κινδύνους από την διακίνηση και διάθεση των φαρμάκων χωρίς να τηρούνται οι κατάλληλες συνθήκες, επισημαίνει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, με αφορμή την γνωστοποίηση διακίνησης φαρμάκων μέσω ΚΤΕΛ στα πλαίσια της λειτουργίας κοινωνικού φαρμακείου.

Μάλιστα οι φαρμακοποιοί επικαλούνται και ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού φαρμάκων (ΕΟΦ) στην οποία ο οργανισμός επεσήμανε ότι: «η αγορά φαρμάκων από μη εγκεκριμένες πηγές και χωρίς συνταγή ιατρού, ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία».

Ωστόσο η προειδοποίηση αυτή των φαρμακοποιών κρύβει από πίσω την πρόθεση της κυβέρνησης να επιτρέψει την πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων ακόμη και στα σούπερ μάρκετ. Μια απόφαση που βρίσκει κάθετα αντίθετους τους φαρμακοποιούς που δηλώνουν πως δε θα επιτρέψουν μια τέτοια ρύθμιση.

Από την άλλη η κυβέρνηση επισημαίνει πως αποτελεί απαίτηση της τρόικας με τον υπουργό Υγείας να τονίζει ότι θα υπερασπιστεί στους δανειστές μας τις θέσεις του κλάδου.

Ωστόσο το ζήτημα είναι πως η κυβέρνηση μελετά ένα τέτοιο ενδεχόμενο και είναι πιθανό να το προωθήσει παρά τις αντιδράσεις των φαρμακοποιών.

Βέβαια για να πωλούνται ΜΗΣΥΦΑ ακόμη και από τα σούπερ μάρκετ απαιτείται νομοθετική ρύθμιση.Σύντομα πάντως θα βγούνε στα ράφια και των σούπερ μάρκετ συμπληρώματα διατροφής και βιταμίνες καθώς η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει ήδη προωθηθεί ενώ ετοιμάζεται ήδη από τον ΕΟΦ η λίστα με όσα θα επιτρέπεται να διακινούνται και εκτός φαρμακείων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έρχεται νέο χαράτσι από τον ΕΟΠΥΥ! Με χρέωση τα τηλέφωνα και για ραντεβού με ιδιώτες γιατρούς

Έκκληση γιατρών ΕΟΠΥΥ στα κόμματα: «Πάρτε θέση για τις απολύσεις»!

Όταν η Ελλάδα χάνει εκατ. ευρώ από κλινικές μελέτες και κερδίζει η …Τουρκία!

Ναι μεν αλλά ΠΑΣΟΚ για το νομοσχέδιο του ΕΟΠΥΥ! Τι ζητούν να αποσυρθεί