Η μάχη για τα κονδύλια των ψυχιατρικών μονάδων! Οσμή σκανδάλου με εμπλεκόμενους πολιτικούς;

  • Iatropedia
Πολεμικό κλίμα επικρατεί μεταξύ της υφυπουργού Υγείας Ζέττας Μακρή και των υπευθύνων των Μονάδων Ψυχικής Υγείας με αφορμή τις ανακοινώσεις της υφυπουργού για ατασθαλίες με τα κονδύλια που διατίθενται. Τι λένε οι δύο πλευρές αλλά και οι αιχμές της Ζέττας Μακρή για πολιτικούς και συγγενείς συνδικαλιστών που διαθέτουν μονάδες ψυχικής υγείας και θα ελεγχθούν όπως όλοι…

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Για παρατυπίες κάθε λογής με τις χρηματοδοτήσεις των κέντρων ψυχικής υγείας έκανε λόγο πριν λίγα 24ωρα η υφυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή. Μάλιστα στις ανακοινώσεις της περιέγραφε ασθενείς οι οποίοι φέρονταν να διπλοχρεώνονται από τις μονάδες για υπηρεσίες που λάμβαναν ώστε να εισπράττουν περισσότερα χρήματα. Στις περιπτώσεις αναφερόταν και υπερήλικας ψυχικά πάσχον ο οποίος εμφανιζόταν να κάνει …γιόγκα.

Βέβαια οι ανακοινώσεις της υφυπουργού δεν έμειναν αναπάντητες από τη Συντονιστική Επιτροπή του Δικτύου Αργώ για την ψυχική υγεία.

Οι υπεύθυνοι μιλούν για παραπλάνηση με τα δήθεν αναληθή στοιχεία σε μια προσπάθεια της κ.Μακρή να αποκρύψει ότι το τελευταίο διάστημα έγινε δραματική περικοπή των κονδυλίων για την ψυχική υγεία. «Τι θέλει να κρύψει η υφυπουργός με τις δηλώσεις της. Μήπως ότι μείωσαν κι άλλο τις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ και ότι η επιτροπή δικαιωμάτων επισκέπτεται το Δαφνί ή ότι πριν 3 μέρες περιέκοψαν 4 εκατ. ευρώ από την ψυχική υγεία;» αναρωτιούνται οι υπεύθυνοι του Δικτύου

Αργώ.

Επισημαίνουν ότι όλες οι μονάδες παρέχουν αλληλοσυμπληρούμενες υπηρεσίες για την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση και επανένταξη χιλιάδων ψυχικά ασθενών οι οποίοι ως «καταναλωτές» υπηρεσιών υγείας έχουν το δικαίωμα να απευθύνονται σε όποια μονάδα κρίνουν πιο κατάλληλη, σε συνεργασία με τους θεράποντες γιατρούς τους.

«Δεν υπάρχει καμία απαγόρευση στο εάν πχ ένας ασθενής συμμετέχει σε ένα κέντρο ημέρας σε ομάδες απασχόλησης και σε ένα άλλο σε μια θεραπευτική ομάδα, αφού οι υπηρεσίες παρέχονται συμπληρωματικά στο πλαίσιο του

τομέα ψυχικής υγείας που ανήκει» εξηγούν.

Σε ότι αφορά το κόστος θεραπείας των ασθενών επειδή η κ.Μακρή είχε μιλήσει για 15.000 ευρώ το Δίκτυο Αργω ανταπαντά: «Στο πλαίσιο αυτό το κόστος ενός ενοίκου σε ένα οικοτροφείο έχει ορισθεί ρητά στα 92€ ανά ημέρα/2760€ περίπου τον μήνα , κόστος που περιλαμβάνει εκτός των άλλων την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την φιλοξενία. Από πού προκύπτει ότι ένας ένοικος σε οικοτροφείο των ΝΠΙΔ κοστίζει 15.000€ περίπου; Γιατί έχει παραποιηθεί;»

Η υφυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή από την πλευρά της απάντησε: «Πράγματι, τα Κέντρα Ημέρας μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες και σε ψυχικά πάσχοντες που διαβιούν σε οικοτροφεία και ξενώνες. Πότε όμως και σε ποια περίπτωση; Στην περίπτωση που οι ασθενείς αυτοί ετοιμάζονται να κάνουν το επόμενο βήμα στην κοινωνική τους επανένταξη, δηλαδή είτε να επιστρέψουν στην οικογένειά τους , είτε να ζήσουν αυτόνομα. Γι΄αυτό και τα Κέντρα Ημέρας θεωρούνται παγκοσμίως ενδιάμεσες δομές.

Στην Ελλάδα παρατηρείται, στην διερεύνηση που πραγματοποιήθηκε, ότι ένα ποσοστό 38,8% ( τόσο υψηλό, που εάν ανταποκρινόταν σε επιστημονικές διαπιστώσεις, θα έπρεπε να καμαρώνουμε παγκοσμίως), νοσηλεύεται και σε οικοτροφεία και σε ξενώνες ταυτόχρονα, κάνοντας χρήση υπηρεσιών ψυχικής υγείας και από περισσότερα του ενός Κέντρα Ημέρας. Πόσο επικερδές για τους επιχειρηματίες, που τυχαίνει να είναι ιδιοκτήτες και Οικοτροφείων και Κέντρων Ημέρας! Πόσο επωφελής για αυτούς τους ίδιους (και όχι για τους ασθενείς) η διπλή αυτή οικονομική παροχή».

Η κ.Μακρή μάλιστα αφήνει αιχμές ότι από τον έλεγχο που θα γίνει δε θα εξαιρεθουν μονάδες στις οποίες εμπλέκονται και πολιτικοί ή συγγενείς συνδικαλιστών. Όπως σημειώνει: «θέλω να δηλώσω ότι από τον έλεγχο των δομών αυτών, δεν θα εξαιρεθούν ούτε εκείνες στις οποίες συμμετέχουν εν ενεργεία πολιτικοί ή συγγενείς συνδικαλιστών ή οι έχοντες διαχρονικά ασυλία. Αυτή τη φορά, τον τελικό λόγο θα τον έχει η Δικαιοσύνη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ποιος ευθύνεται τελικά για το δημόσιο χρέος; Τι είπε ο Άδωνις για φάρμακα, δαπάνες υγείας και Ανδρέα Λοβέρδο!

ΕΟΠΥΥ: Δωρεάν νοσηλείες και εξετάσεις σε ιδιωτικά κέντρα έως και τέλος Ιουνίου!

Έρχονται τα ακριβά φάρμακα από τα φαρμακεία της γειτονιάς; Οι δηλώσεις Άδωνι και οι ανησυχίες των φαρμακοποιών

Γιατροί ΠΕΔΥ: «Το 8ωρο βλάπτει σοβαρά την υγεία μας»! Τι ζητούν από Άδωνι