Οι λυκάνθρωποι δεν βγαίνουν την πανσέληνο…

  • Iatropedia
Εκ πρώτης όψεως ο τίτλος ίσως σας φανεί παράξενος και μπορεί να αναρωτιέστε τι σχέση έχει με ένα ιατρικό site. Και όμως πάντα υπήρχε η πεποίθηση ότι η σελήνη επιδρά, άλλες φορές θετικά και τις περισσότερες αρνητικά στην ψυχολογία των ανθρώπων. Σε φάσεις έξαρσης της εγκληματικότητας μάλιστα, πολλοί υποστηρίζουν ότι “φταίει η σελήνη που τρελαίνει τους ανθρώπους”. Είναι όμως τα πράγματα έτσι; Η σελήνη έχει επίδραση στην ψυχολογία των ανθρώπων...;

Εκ πρώτης όψεως ο τίτλος ίσως σας φανεί παράξενος και μπορεί να αναρωτιέστε τι σχέση έχει με ένα ιατρικό site. Και όμως πάντα υπήρχε η πεποίθηση ότι η σελήνη επιδρά, άλλες φορές θετικά και τις περισσότερες αρνητικά στην ψυχολογία των ανθρώπων. Σε φάσεις έξαρσης της εγκληματικότητας μάλιστα, πολλοί υποστηρίζουν ότι “φταίει η σελήνη που τρελαίνει τους ανθρώπους”. Είναι όμως τα πράγματα έτσι; Η σελήνη έχει επίδραση στην ψυχολογία των ανθρώπων…;

Η επιστήμη απομυθοποιεί όλους αυτούς τους αστικούς μύθους και μάλιστα επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Λαβάλ στον Καναδά σε έρευνα που έκαναν για το κατά πόσο η σελήνη και ο κύκλος της, επηρεάζει την ψυχολογία των ανθρώπων, κατέληξαν ότι δεν υπάρχει καμία επιρροή. Βέβαια η ίδια έρευνα έδειξε ότι ακόμη και οι γιατροί σε ποσοστό 64% πιστεύουν πως ίσως η σελήνη να έχει σχέση.

Η δημοσίευση της μελέτης έγινε στο περιοδικό ψυχιατρικής «General Hospital Psychiatry». Οι επιστήμονες μελέτησαν τις περιπτώσεις 771 ανθρώπων που εμφανίστηκαν με ψυχολογικά προβλήματα στο τμήμα επειγόντων περιστατικών σε δύο νοσοκομεία του Μόντρεαλ στη διάρκεια μιας περιόδου τριών ετών. Οι ασθενείς ανέφεραν άγνωστης αιτιολογίας πόνους στο στήθος τους, είχαν κρίσεις πανικού, σοβαρό άγχος, τάσεις αυτοκτονίας κλπ.

Οι επιστήμονες έλεγξαν πότε υπήρχε έξαρση αυτών των κρουσμάτων και τελικά διαπίστωσαν πως η σελήνη δεν είχε καμία σχέση με το αυξημένο ποσοστό των ασθενών με τέτοια περιστατικά στα νοσοκομεία. Πάντως μια ακόμη παρατήρηση που έκαναν έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού διαπίστωσαν πως όταν η σελήνη ήταν στην 4η φάση του κύκλου της, οι ασθενείς με αγχώδεις διαταραχές που πήγαν στα νοσοκομεία παρουσίασαν μια αύξηση του 32%. Όμως οι γιατροί θεωρούν πως μάλλον πρόκειται για σύμπτωση.

«Ένα πράγμα είναι σίγουρο», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας δρ Μπελβίλ. «Δεν διαπιστώσαμε καμία επίδραση είτε της Πανσελήνου είτε της Νέας Σελήνης πάνω στα ψυχολογικά προβλήματα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

μάθετε τα πάντα για την κατάθλιψη στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

τι είναι η ομοιοπαθητική και ποιες ασθένειες θεραπεύει

δείτε ποιος είναι ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στον κόσμο- φωτό

πως το στρες μπορεί να τσακίσει τον οργανισμό μας