Η κρίση αυξάνει τα φακελάκια! Πως ρέει το μαύρο χρήμα στο ΕΣΥ με την ανοχή της τρόικας

  • Iatropedia
Οι τροικανοί άραγε- που είναι πλήρως ενημερωμένοι για το πως λειτουργεί το σύστημα υγείας στη χώρα μας- δεν υποψιάσθηκαν ότι με τα σκληρά μέτρα που απαιτούν θα αυξάνονταν τα φακελάκια και το μαύρο χρήμα στο ΕΣΥ; Ιδού η απορία... Άρα ούτε ο Ανδρέας Λυκουρέντζος που προτίθεται μετά από εντολή της τρόικας να προχωρήσει σε νέες περικοπές; Διαβάστε πως τα μέτρα της τρόικας και της κυβέρνησης εκτοξεύουν τα φακελάκια στα νοσοκομεία.

Οι ανησυχίες πολλών ότι με τις περικοπές, διάφοροι επιτήδειοι θα ζητούσαν όλο και με μεγαλύτερη μανία φακελάκια από τους ασθενείς, φαίνεται ότι επιβεβαιώνονται.

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αύξηση στο φαινόμενο ενώ μέχρι στιγμής ουδείς από το υπουργείο Υγείας δείχνει να ενδιαφέρεται να λύσει το πρόβλημα.

Άλλωστε το μέλημα των ιθυνόντων στην οδό Αριστοτέλους είναι να μην γίνονται πληρωμές από τα ταμεία τους κράτους. Τώρα, αν τα χρήματα φεύγουν από τις τσέπες των ήδη εξαντλημένων ασθενών, είναι μάλλον άλλου παπά Ευαγγέλιο…

Μπορεί η κυβέρνηση λοιπόν να κόβει μισθούς, γενικότερες αποδοχές και εφημερίες των γιατρών με στόχο να εξοικονομήσει χρήματα, τη νύφη όμως

πληρώνουν και πάλι οι ασθενείς.

Αν στο παρελθόν ορισμένοι γιατροί ζητούσαν παρανόμως από τους αρρώστους να καταβάλουν χρήματα από την τσέπη τους για να εξυπηρετηθούν, τώρααποθρασύνονται πλήρως εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.Ζητούν με πίεση τα επιπλέον χρήματα κάνοντας μάλιστα και το απαραίτητο…κούρεμα καθότι οι περισσότεροι ασθενείς δεν έχουν να τα διαθέσουν.

Μάλιστα ούτε η έξυπνη καμπάνια της Ομοσπονδίας των ΝοσοκομειακώνΓιατρών (ΟΕΝΓΕ) που έλεγε πως αν σου ζητήσουν φακελάκι …δώσε έναάδειο, δεν επηρέασε τους συγκεκριμένους γιατρούς.

Εξάλλου πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι τουλάχιστον 3 στους 10Έλληνες είχαν δώσει φακελάκι σε γιατρό δημόσιουνοσοκομείου για να εξυπηρετηθούν, χωρίς να υπολογίσει κανείς όσοι το απέκρυψαν με το φόβο μην υποβαθμιστεί η περίθαλψή τους.

Τα φακελάκια κινούνται συνήθως λόγω και της οικονομικής κρίσης από 200-300 ευρώ και μπορεί να φθάσουν και στα 1500 αν πρόκειται για επέμβαση.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Τα “γρηγορόσημα” στο ΕΣΥ πάνε και έρχονται. Μπορεί να ξεκινήσουν από 20 ευρώ για να ξεπερασθεί μια ουρά ή να βρεθεί ένα φορείο και μπορεί να φθάσουν και τα 100 ευρώ για να αντιμετωπισθεί μια γραφειοκρατική διαδικασία.

Το φαινόμενο επιβεβαιώθηκε πρόσφατα και από έρευνα της Διεθνούς Διαφάνειας-Ελλάδος., όπου αποδείχθηκε ότι παρά την κρίση τα νοικοκυριά πληρώνουν πλέον περισσότερα από την τσέπη τους για να εξυπηρετηθούν και να βρουν τη γιατρειά τους.

Τι πληρώνουν ως φακελάκι οι Έλληνες στα νοσοκομεία σύμφωνα με την έρευνα; Μπορεί να

αναγκαστούν να πληρώσουν από 100 ευρώ και το ποσό να φθάσει ακόμη και τις 30.000 ανάλογα με τη σοβαρότητα του περιστατικού και της επέμβασης!

Δήμητρα Ευθυμιάδου