Η κλιματική αλλαγή ευνοεί τις μολύνσεις από σαλμονέλα!

  • Iatropedia
Η σαλμονέλα… δεν πηγαίνει διακοπές διότι δεν έχει λόγο: Η αυξημένη ζέστη και υγρασία, συνέπεια των κλιματικών αλλαγών, της αρέσουν ιδιαίτερα καθώς ευνοούν όσο τίποτα τον αυξημένο κίνδυνο μολύνσεων από το συγκεκριμένο παθογόνο βακτήριο μικρόβιο, επισημαίνει μελέτη ερευνητών από την Σχολή Δημόσιας Υγείας του University of Maryland.

Η πρώτη μελέτη που παρέχει εμπειρικά στοιχεία τα οποία σχετίζουν τις μολύνσεις από σαλμονέλα με τις κλιματικές συνθήκες, διαπιστώνει ότι οι εξαιρετικά θερμές ημέρες και περίοδοι με αυξημένες βροχοπτώσεις εκτινάσσουν τον αριθμό των μολύνσεων από το συγκεκριμένο παθογόνο στα ύψη, ειδικά σε παράκτιες περιοχές των ΗΠΑ όπως το Μέρυλαντ. Αναλύοντας μετεωρολογικά στοιχεία 30ετίας, περιβαλλοντολόγοι, μικροβιολόγοι, επιστήμονες ειδικοί στα Συστήματα του Γήινου Περιβάλλοντος και αξιωματούχοι από το Τμήμα Υγείας και Ψυχικής Υγιεινής του Μέρυλαντ (DHMH) παρατήρησαν ότι η άνοδος κατά μια μονάδα της ζέστης και της βροχόπτωσης συνδέεται με αύξηση του κινδύνου σαλμονέλωσης κατά 4,1 και 5,6 αντίστοιχα!

Η εν λόγω μελέτη που δημοσιεύεται από την επιθεώρηση Environment International, καλεί ιατρούς και αρχές να προετοιμασθούν για τις δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Όπως λέει χαρακτηριστικά ο Δρ. Amir Sapkota, αναπληρωτής καθηγητής στο Ινστιτούτο Εφηρμοσμένης Περιβαλλοντικής Υγείας του Μέρυλαντ, «καθώς ετοιμαζόμαστε για το μέλλον, θα πρέπει να το λάβουμε αυτό υπ’ όψιν».

Η σαλμονέλα είναι ένα γένος παθογόνων ραβδόμορφων κινητών βακτηρίων που συνήθως απαντώνται στα ωμά πουλερικά, τα αυγά, το βοδινό κρέας και στα άπλυτα ή πλημμελώς πλυμένα αγροτικά προϊόντα. Η λοίμωξη από σαλμονέλα ή σαλμονέλωση προκαλεί οξεία γαστρεντερίτιδα (τροφική δηλητηρίαση) με συμπτώματα που περιλαμβάνουν διάρροια, πυρετό, έμετο και κράμπες στην κοιλιακή χώρα.