Η υπερβολική λήψη συμπληρωμάτων διατροφής αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου

  • Iatropedia
Τα συμπληρώματα διατροφής θεωρητικά είναι καλό για την υγεία, όμως ερευνητές συσχετίζουν τώρα την υπερβολική χρήση τους με αυξημένες πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι όλο και περισσότερες έρευνες συνδέουν πλέον την κατάχρηση των συμπληρωμάτων αυτών με τον καρκίνο. Μάλιστα το ζήτημα θεωρήθηκε αρκετά σοβαρό για να απασχολήσει μεταξύ άλλων την φετινή ετήσια σύνοδο της Αμερικανικής Ένωσης για την Έρευνα για τον Καρκίνο.

Η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής είναι ιδιαιτέρως διαδεδομένη στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου σύμφωνα με σχετική έρευνα (National Health and Nutrition Examination Survey) περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς δηλώνουν ότι παίρνουν σε τακτική βάση τουλάχιστον ένας είδος τους. Μελέτες έδειξαν ότι βοηθούν στην πρόσληψη από τον οργανισμό βασικών θρεπτικών συστατικών τα οποία ενδεχομένως δεν βρίσκουμε στα –βιομηχανοποιημένα– τρόφιμα, ωστόσο το καλό δεν γίνεται απαραίτητα καλύτερο σε μεγαλύτερες δόσεις.

Τα τελευταία χρόνια μια σειρά ερευνών επισημαίνουν ότι τα συμπληρώματα διατροφής ενδέχεται να αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου αντί να τον μειώνουν. Όπως λέει χαρακτηριστικά ο Δρ. Τιμ Μπάϊερς του University of Colorado Cancer Center «δεν υπάρχει υποκατάστατο της καλής, θρεπτικής τροφής». Έχοντας εμπλακεί σε αρκετές παρόμοιες έρευνες ο ίδιος, υποστηρίζει ότι αν και αρχικά οι δοκιμές σε πειραματόζωα έδειξαν ότι τα βιταμινούχα συμπληρώματα παρέχουν προστασία στο ενδεχόμενο εκδήλωσης της νόσου, σε ορισμένους ανθρώπους είχαν ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα.

Ο Δρ. Byers αναφέρει ότι άτομα που έλαβαν συμπληρώματα βήτα-κερατίνης σε δόσεις υψηλότερες από τα συνιστώμενα επίπεδα είχαν κατά 20 % αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα και καρδιακές παθήσεις. Επίσης, άλλη μελέτη συσχετίζει τα συμπληρώματα φολικού οξέος με αύξηση των πολυπόδων σε πάσχοντες από καρκίνο του παχέος εντέρου, παρόλο που το συγκεκριμένο συμπλήρωμα θεωρείται ότι περιορίζει τους πολύποδες. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αποφεύγουμε βιταμίνες και μέταλλα, λέει. «Στην σωστή δοσολογία ωφελούν, το πρόβλημα είναι η κατάχρηση».