Η υγεία των σκύλων περνά από το..πιάτο!

  • Iatropedia
Ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν συχνά οι ιδιοκτήτες σκύλων είναι η διατροφή τους. Μάλιστα κάποιοι λόγω ευκολίας, επιλέγουν την ξηρά τροφή, κάποιοι άλλοι την μέθοδο barf, η οποία βασίζεται στις ωμές τροφές και τα κόκαλα και κάποιοι άλλοι, τη λύση του μαγειρευτού φαγητού.

Ωστόσο μελέτες που έχουν γίνει απέδειξαν ότι μια διατροφή προσαρμοσμένη στα δημητριακά όπως ρύζι, βρώμη, μακαρόνια, καλαμπόκι, σόγια κλπ προκαλεί σοβαρά προβλήματα υγείας στο σκύλο.

Οι ίδιες μελέτες έδειξαν ότι το πεπτικό σύστημα δεν απ εκκρίνει αρκετά υγρά εντός του στομάχου κατά τη διαδικασία της πέψης.Συνέπεια να μην σκοτώνονται τα βακτηρίδια ενώ η λάθος ζύμωση έχει σαν ενδεχόμενο αποτέλεσμα διάρροια, στροφή στομάχου και παρασιτώσεις.

Ταυτόχρονα το πάγκρεας επιβαρύνεται με την παραγωγή ένζυμων για την πέψη των δημητριακών, αφού το έντερο του σκύλου δεν είναι «φτιαγμένο» για να χωνέψει μεγάλες ποσότητες δημητριακών.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί ακριβώς επειδή ο σκύλος είναι σαρκοβόρο θηλαστικό τα δημητριακά δεν είναι απαραίτητα στην διατροφή του.

Στο σημείο αυτό κρούουν των κώδωνα του κινδύνου αναφέροντας πως αν η επιλογή γίνεται μόνο και μόνο για οικονομικούς λόγους τότε δεν θα πρέπει να μην υπερβαίνουν το 1/6 της συνολικής ποσότητας της τροφής (16,6%), καθώς ενδέχεται να του προκαλέσουν υπερβολικά κόπρανα, διάρροια και αέρια.

φανατικοί οπαδοί

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν οι ένθερμοι υποστηρικτές της μεθόδου barf της οποίας βασικό ή ιδέα αποτελεί η επιστροφή του σκύλου στις ρίζες του.

Συγκεκριμένα αφορά ένα είδος διατροφής που εκπόνησε και έφερε στην επιφάνεια ο Αυστραλός κτηνίατρος Ian Billinghurst. Η διατροφή αυτή την οποία εκατομμύρια ζωόφιλοι στον κόσμο ακολουθούν πιστά στηρίζεται στον τρόπο που ο σκύλος τρεφόταν όταν ζούσε ελεύθερος στη φύση.

Πρόκειται για την ωμοφαγία σκύλων και τα πάντα δίνονται ωμά ώστε ο σκύλος να λαμβάνει όλες τις απαιτούμενες ουσίες μέσα σε ένα μήνα:Κρέας, κόκαλα, εντόσθια, λαχανικά & φρούτα (μόνο πολτοποιημένα αφού το πεπτικό σύστημα των σαρκοφάγων δεν έχει τη δυνατότητα να διασπάσει τη κυτταρίνη όπως συμβαίνει με το αντίστοιχο των χορτοφάγων), αβγά και ψάρια.

μαγειρευτό

Από την άλλη πλευρά όσοι επιλέγουν να δίνουν μαγειρευτό φαγητό στο σκυλί τους οι ειδικοί επισημαίνουν ότι κάτι τέτοιο είναι ανεπίτρεπτο καθώς ξεχνούν ότι ο σκύλος τους δεν είναι άνθρωπος και επομένως δεν μπορεί να τραφεί όπως ένας άνθρωπος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κατάσταση αμόκ: τι είναι και πως αντιμετωπίζεται

Γιατί απειλούνται με εξαφάνιση οι άνδρες; Έρευνα

Μπούκωσε η μύτη! τώρα πως ανασαίνουμε;

Επικίνδυνο ναρκωτικό η…ζάχαρη!