Η ηγεσία του ΥΥΚΑ διαβεβαιώνει ότι δεν θα κλείσουν κλίνες ΜΕΘ αλλά δεν εξηγεί πώς…

  • Iatropedia
Η διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ ειδοποίησε τους νοσηλευτές, των οποίων έληξαν οι συμβάσεις, ότι θα τους πληρώνει μέχρι να προσληφθούν οι επόμενοι, ώστε να μην χρειαστεί να βγουν ανενεργές παραπάνω από 100 κλίνες ΜΕΘ ανά την χώρα. Πλην όμως, πληροφορίες αναφέρουν ότι από το υπουργείο Υγείας δεν δέχονται ακριβώς την ρύθμιση αυτή κι άρα οι νοσηλευτές θα παραμείνουν στις θέσεις τους με "περίεργο" εργασιακό status... Δηλαδή θα πληρωθούν τις πρώτες 20 ημέρες (το υπόλοιπο Οκτωβρίου) από το ΚΕΕΛΠΝΟ και μετά θα αμείβονται με δελτία παροχής (μπλοκάκια) από τα νοσοκομεία... Αλλά δεδομένου ότι τα νοσοκομεία δεν έχουν πια ούτε αποθεματικά, ούτε φτάνουν οι προϋπολογισμοί τους για όσα ήδη χρωστούν, το πιο πιθανό είναι ότι οι νοσηλευτές αυτοί θα "πέσουν" υπέρ ΕΣΥ!

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Είναι γεγονός ότι προωθούνται προσλήψεις, τόσο μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, όσο και μέσω ΑΣΕΠ, ώστε να δοθεί πιο μόνιμη λύση στο πρόβλημα με την στελέχωση των κλινών ΜΕΘ.

Μάλιστα από το υπουργείο ενημερώνουν, ότι θα προσληφθούν 400 νοσηλευτές μέσω των γρήγορων διαδικασιών από τις λίστες του ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ υπάρχει και κατανομή 2500 θέσεων μόνιμου προσωπικού, που θα προκηρυχθούν άμεσα μέσω ΑΣΕΠ.

Πλην όμως το… τοπίο είναι ομιχλώδες και οι πληροφορίες αντικρουόμενες για τον θέμα των 170 νοσηλευτών, στους οποίους έληξαν οι συμβάσεις. Κι επειδή τα τελευταία χρόνια έχουμε δει και βιώσει πολλά, ας πράξουν όλοι τα δέοντα μην υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις…

Όπως δήλωσε στο Iatropedia.gr ο αντιπρόεδρος της ΕΝΕ (Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος) και πρόεδρος της ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ, Αριστείδης Δάγλας, «το δελτίο τύπου της 13ης Οκτωβρίου του υπουργείου Υγείας, το οποίο σημειωτέον εξεδόθη μετά από μια εβδομάδα σύγχυσης, παλινωδιών και αναστάτωσης μεταξύ των νοσηλευτών των ΜΕΘ, αποτελεί έναν ακόμη γρίφο προς αποκρυπτογράφηση…

Δεν ξεκαθαρίζεται δηλαδή, ποιος θα πληρώνει τους νοσηλευτές μετά την παρέλευση της βραχυχρόνιας σύμβασης, που καλούνται από τις 14/10 να υπογράψουν οι συμβασιούχοι στο ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά και ποιο θα είναι το εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς, που θα διέπει τη νέα τους απασχόληση.

Προφανώς το πρόβλημα δεν δύναται να λυθεί με βιαστικές και πρόχειρες κινήσεις, ούτε με επικοινωνιακού τύπου μπαλώματα. Η ανθρώπινη ζωή δεν μπορεί να αποτιμάται με οικονομικούς όρους.

Απαιτείται άμεση πρόσληψη μόνιμων νοσηλευτών, κάτι που από τον Απρίλη είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός της χώρας κατά την επίσκεψή του στο Υπουργείο Υγείας.

Διαβάστε εδώ την σχετική ανακοίνωση της ηγεσίας του ΥΥΚΑ:

«Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας διαβεβαιώνει ότι έχει διασφαλιστεί πλήρως η λειτουργία των κλινών ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία με τη συνέχιση της παρουσίας των 190 νοσηλευτών και των 40 γιατρών, για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, μέχρι τη σύναψη νέων συμβάσεων μίσθωσης έργου με τις διοικήσεις των Νοσοκομείων.

Παράλληλα, προχωρούν οι διαδικασίες ώστε να προκηρυχθούν μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, 500 θέσεις (100 γιατροί+ 400 νοσηλευτές) με στόχο αφενός να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα και αφετέρου να ανοίξουν κλειστά κρεβάτια στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της χώρας.

Σημειώνεται ότι στην κατανομή 2500 θέσεων μόνιμου προσωπικού- οι οποίες θα προκηρυχθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τη στήριξη των ΜΕΘ/ΜΕΝΝ».