Οι γιατροί στο Στουρνάρα! Τι θα ζητήσουν

  • Iatropedia
Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα θα έχουν οι εκρπρόσωποι του ιατρικού κόσμου αύριο μαζί με τους επιστημονικούς φορείς του Κοινού Πανεπιστημονικού Μετώπου. Η συνάντηση θα γίνει αύριο Παρασκευή λόγω της αναβολής της χθεσινής συνάντησης. Τι θα ζητήσουν;

Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο της Αθήνας (ΙΣΑ) ο κλάδος θα ζητήσει μεταξύ άλλων να δοθούν για όλους τους γιατρούς τα χρωστούμενα 3 χρόνων από τα διάφορα ασφαλιστικά Ταμεία, ως οφείλει το κράτος από τις συμβατικές του υποχρεώσεις.

«Ο συμψηφισμός των χρημάτων που οφείλει το κράτος προς το γιατρό και τους υγειονομικούς καθώς και των χρημάτων που οφείλουν οι γιατροί προς το κράτος, όπως και η λύση των θεμάτων του factoring είναι στην ατζέντα των θεμάτων που θα συζητηθούν» τονίζει χαρακτηριστικά ο ΙΣΑ.

Αναλυτικότερα οι γιατροί θεωρούν κόκκινες γραμμές μεταξύ άλλων:

1) Τον Ε.Τ.Α.Α. και όχι την ένωση του με τον ΕΟΠΥΥ δεδομένου ότι είναι αυτοδιαχειριζόμενο ταμείο που δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Άρα η ένωση του με ΕΟΠΥΥ έχει καθαρά εισπρακτικό χαρακτήρα επιβίωσης του ΕΟΠΥΥ.

2) Τη μη φορολόγηση των ιατρών με συντελεστή 35% από το πρώτο ευρώ.

3) Τον συμψηφισμό των οφειλομένων από ασφαλιστικά ταμεία με τις οφειλές σε εφορία και ΙΚΑ.

4) Την έκδοση σχετικής εγκυκλίου ώστε να αποφευχθούν οι διώξεις των γιατρών λόγω χρεών σε εφορίες – ΙΚΑ, και η είσοδός τους στον Τειρεσία, ώστε να μην υπάρχουν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης από Δημόσιο Τομέα ή Τράπεζες, αν υπάρχουν οφειλές του Δημοσίου και ασφαλιστικών ταμείων.

5) Αν γίνει κούρεμα των παλαιών οφειλομένων από ταμεία να μην είναι πάνω από αυτό που έγινε στους φαρμακοποιούς (3,5%) στα πλαίσια της ισότητος.