Οι γιατροί χαιρετίζουν την επαναφορά της συνταγογράφησης με εμπορική ονομασία

  • Iatropedia
Δικαιωμένοι νιώθουν οι γιατροί του ΙΣΑ από την επαναφορά της συνταγογράφησης και με την εμπορική ονομασία κάθε φαρμάκου, πλην της δραστικής ουσίας που περιέχει. Το μέτρο στηρίζει την ελληνική φαρμακοβιομηχανία που διαθέτει στην αγορά επώνυμα γενόσημα φάρμακα. Ήταν ωστόσο πάγιο αίτημα και των γιατρών που θέλουν να αποφασίζουν οι ίδιοι για την θεραπεία που θα λάβουν οι ασθενείς τους αποφεύγοντας τον κίνδυνο παρενεργειών...

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση του ΙΣΑ:

Οι προσπάθειες του ιατρικού κόσμου για την συνταγογράφηση και με την εμπορική ονομασία του σκευάσματος δικαιώθηκαν. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση ενημερωθήκαμε για την νέα λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ που επιτρέπει από σήμερα την συνταγογράφηση και της εμπορικής ονομασίας του σκευάσματος, πέραν της δραστικής ουσίας.

Από τον Οκτώβριο του 2012 ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο είχαν εκφράσει την έντονη αντίθεσή τους στο μέτρο της υποχρεωτικής συνταγογράφησης της δραστική ουσίας και της απαγόρευσης αναγραφής της εμπορικής ονομασίας του σκευάσματος.

Ο ΙΣΑ εξ αρχής τόνισε ότι η συνταγογράφηση της φαρμακευτικής αγωγής αποτελεί τον πυλώνα της θεραπείας και είναι ευθύνη, επιστημονικά και δεοντολογικά, μόνο του γιατρού, ενώ η αλλαγή του σκευάσματος, η επιλογή ενός παρεμφερούς σκευάσματος με την ίδια δραστική ουσία, ή λίγο διαφορετική από τρίτους, εκτός του θεράποντος γιατρού, με κριτήριο τη φθηνότερη τιμή μπορεί να αποβεί μοιραία τόσο για την αποτυχία του θεραπευτικού σχήματος και της συμμόρφωσης του ασθενούς στο φάρμακο, όσο και για τη ζωή του.

Τις επιστημονικές αυτές απόψεις μας τις καταθέσαμε και ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας όταν προσφύγαμε για την ακύρωση του άρθρου 21 του Νόμου 4052/2012 (Α' 41) όσο και κατά της Υ.Α ΦΕΚΒ' 3057/18-11-2012 επισημαίνοντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τις ως άνω διατάξεις για τους ασθενείς και ειδικότερα για τις ειδικές ομάδες ασθενών, οι οποίοι πάσχουν από χρόνιες και σοβαρές ασθένειες.

Ο Ι.Σ.Α. έχει ξεκάθαρα τοποθετηθεί και είχε ζητήσει να δοθεί η δυνατότητα στον ιατρό να συνταγογραφεί στο πεδίο σχόλια το εμπορικό σκεύασμα παράλληλα με την Δραστική ουσία . Και πράγματι από σήμερα οι αγώνες μας δικαιώθηκαν και δόθηκε η δυνατότητα στους ιατρούς ώστε να συνταγογραφούν και την εμπορική ονομασία, εντός του πεδίου της συνταγής καταρχήν για τα γενόσημα, αλλά εντός των προσεχών ημερών όπως πληροφορηθήκαμε από την ΗΔΙΚΑ για όλα τα φάρμακα που αφορούν χρόνια νοσήματα ή αναγράφονται μέσω θεραπευτικών πρωτοκόλλων.

Χαιρετίζουμε την ενέργεια αυτή της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για την αποκατάσταση του προβλήματος που δημιουργήθηκε τα τρία προηγούμενα έτη και προσβλέπουμε στην αποκατάσταση και όλων των άλλων θεμάτων που έχουμε αναδείξει για την διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας, και ιδίως την πάγια θέση μας κανένα φάρμακο χωρίς Ιατρική συνταγή και χορήγηση φαρμάκων μόνο από τους Επαγγελματίες Υγείας Φαρμακοποιούς.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΑΛΕΞ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η νέα συνταγογράφηση που άναψε φωτιές! Σε απόγνωση γιατροί- ασθενείς