Η φρουκτόζη… ανοίγει την όρεξη για γλυκά!

  • Iatropedia
Τα σάκχαρα που περιέχουν τα φρούτα, η γνωστή φρουκτόζη, μπορεί να προτιμάται επειδή είναι πολύ γλυκιά κι έτσι κανείς χρησιμοποιεί την μισή ποσότητα από την συνηθισμένη ζάχαρη και επομένως παίρνει λιγότερες θερμίδες αλλά, σύμφωνα με μία νέα μελέτη, προκαλεί διάθεση για… περισσότερα γλυκά.

Για να φτάσουν στο συμπέρασμα αυτό που δημοσιεύεται στο περιοδικό PNAS, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια ζήτησαν από 24 εθελοντές μία μέρα να πιούν έναν χυμό που περιείχε φρουκτόζη και τους ίδιους εθελοντές μία άλλη μέρα να πιούν χυμό με την συνηθισμένη ζάχαρη, χωρίς όμως να ξέρουν πότε ήπιαν χυμό με φρουκτόζη και πότε με ζάχαρη. Και τις δύο μέρες, λίγο μετά την κατανάλωση του χυμού, οι εθελοντές κλήθηκαν να πουν πόσο πεινασμένοι νιώθουν. Την ημέρα που είχαν καταναλώσει φρουκτόζη, όλοι πεινούσαν μετά περισσότερο απ’ όσο την ημέρα που είχαν πιεί τον χυμό με την ζάχαρη.

Επίσης, οι ερευνητές έδωσαν στους εθελοντές να κοιτάξουν φωτογραφίες με τρόφιμα, γλυκά και άσχετα θέματα όπως κτίρια, και να διαλέξουν τις φωτογραφίες που τους «τραβούσαν» περισσότερο. Την ώρα της επιλογής αυτής οι εθελοντές ήταν συνδεδεμένοι με σκάνερ εγκεφάλου. Και οι απαντήσεις τους λοιπόν και αυτό που έδειχνε ο εγκέφαλός τους ήταν ακριβώς ίδια: Την ημέρα της φρουκτόζης αυτό που διάλεξαν ήταν γλυκά. Την ημέρα της ζάχαρης επέλεξαν περισσότερο φαγητά ή άσχετες με τα φαγητά και τα γλυκά εικόνες.

Πάντως η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας συστήνει να καταναλώνουμε πολλά φρούτα αν και περιέχουν φρουκτόζη. Αν όμως πίνουμε φυσικό χυμό φρούτων, η ποσότητα που συνιστάται είναι 150 μιλιγκράμ χυμού την ημέρα. Όσο για την ζάχαρη, έξι κουταλάκια του γλυκού την ημέρα είναι η μεγαλύτερη ποσότητα που πρέπει να καταναλώνουμε, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.