Η εποχιακή «ανοιξιάτικη αλλεργία» αντιμετωπίζεται από νωρίς!

  • Iatropedia
Μην περιμένετε να τρέχει η μύτη σας και να τσούζουν τα ερεθισμένα μάτια σας κάθε φορά τέτοια εποχή. Όπως επισημαίνει μια νέα έρευνα, η αντιμετώπιση της εποχιακής αλλεργικής ρινίτιδας για καλύτερα αποτελέσματα θα πρέπει να ξεκινά αρκετά νωρίτερα.

Ο λόγος είναι ότι τα αλλεργιογόνα κύτταρα υπάρχουν στο βλεννογόνο και εκτός της εποχής έξαρσης της γύρης και αντιδρούν έντονα σε ίχνη της οποτεδήποτε, υποδηλώνοντας ότι έχουν μακρά… μνήμη. Νορβηγοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Όσλο δημοσίευσαν πρόσφατα τα ευρήματα μελέτης τους τα οποία δέιχνουν ότι η εποχιακή αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να προκληθεί νωρίτερα, διαππίστωση που θα έχει αντίκτυπο στον τρόπο αντιμετώπισης της κατάστασης.

Τα τοπικά κύτταρα Τ «οργανώνουν» την φλεγμονώδη αντίδραση στην έλευση της γύρης παράγοντας κυτοκίνες οι οποίες ενεργοποιούν κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήμακτος καθώς και στρωματικά κύτταρα. Ωστόσο παρέμενε άγνωστο για καιρό κατά πόσο τα αλλεργιογόνα κύτταρα υπάρχουν εντός του βλενογόνου και εκτός της περιόδου έξσρσης ή αν συγκεντρώνονται όταν ο ρινικός βλεννογόνος εκτίθεται σε αλλεργιογόνα (γύρη, σκόνη κ.ά)

Η σχετική μελέτη των Νορβηγών επιστημόνων δίνει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ισχύει το πρώτο σενάριο και αυτό σημαίνει ότι οι ειδικοί θα πρέπει να κατανοήσουν περισσότερο τους μηχανισμούς που κρύβονται πίσω από την εκδήλωση της «ανοιξιάτικης αλλεργίας» και να προσεγγίσουν το θέμα δοιαφορετικά. Το συμπέρασμα είναι, λένε, ότι η αντιφλεγμονώδης θεραπεία για την ενοχλητική εποχική αλλεργική ρινίτιδα καλό είναι να ξεκινά αρκετά πριν γίνουν τα πάντα… κατακίτρινα από την γύρη.