Η επιλογή τροφής δεν είναι θέμα γούστου αλλά… μνήμης

  • Iatropedia
Τί επηρεάζει την επιλογή μας μεταξύ μιας σοκολάτας ή ενός γλυκού; Η ατομική μας προτίμηση, η ανάγκη για τόνωση μέσω της πρόσληψης ζάχαρης ή η… μνήμη;

Οι επιστήμονες πάντως υποστηρίζουν ότι η μνήμη υποσκελίζει την προτίμηση όταν επιλέγουμε μεταξύ τροφών. Όπως λένε, οι επιλογές μας επηρεάζονται από τις καταγεγραμμένες αναμνήσεις που έχουμε από ένα συγκεκριμένο είδος τροφής: μια ισχυρή ανάμνηση συνδεδεμένη με μια συγκεκριμένη τροφή, μας ενθαρρύνει να επιλέξουμε αυτή κι όχι μια άλλη, ενδεχομένως πιο ελκυστική, υποστηρίζουν Ελβετοί ερευνητές στην επιθεώρηση Neuron.

Η σχετική μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τον Δρ. Sebastian Gluth και την ερευνητική του ομάδα στο Universität Basel στην Ελβετία αποκαλύπτει επίσης ότι η επιρροή των αναμνήσεων στην επιλογή τροφίμων οφείλεται σε μια αύξηση της επικοινωνίας μεταξύ δύο περιοχών του εγκεφάλου –τον ιππόκαμπο και τον μεσοκοιλιακό προμετωπιαίο φλοιό, μια μικρή περιοχή του εγκεφάλου μας πίσω από το μέτωπο. Στο πλαίσιο της έρευνας, ζήτησαν από εθελοντές να διαλέξουν μεταξύ δύο σνακς από μια ποικιλία 48 ειδών που τους είχαν επιδειχθεί σε διαφορετικά σημεία μιας οθόνης υπολογιστή. Με την βοήθεια λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (fMRI) διαπιστώθηκε ότι η επιλογή τους έγινε περισσότερο βάσει μνήμης και μάλιστα επελέγησαν τα σνακς που θυμόνταν καλύτερα, ακόμη κι αν ήταν χαμηλότερα στην προτίμησή τους!

Τα ευρήματα απέδειξαν ότι κατά την επιλογή υπήρξε όντως αύξηση της αλληλεπίδρασης μεταξύ του ιπποκάμπου που σχετίζεται με την μνήμη και του μεσοκοιλιακού προμετωπιαίου φλοιού ο οποίος έχει να κάνει με την λήψη αποφάσεων. Άλλωστε, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ακόμη και οι πιο πεζές αποφάσεις που παίρνουμε καθημερινά –όπως πού να πάμε απόψε για φαγητό– καθοδηγούνται από πληροφορίες που ανασύρονται από την «αποθήκη» με τις μνήμες μας.