Η Δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα κεφάλια των φαρμακοποιών

  • Iatropedia
Ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα η πληρωμή των συνταγών Μαρτίου από τον ΕΟΠΥΥ για όλους τους φαρμακοποιούς της χώρας... Τι σημαίνει αυτό; Δύο πράγματα: Πρώτον ότι χρειάστηκαν 105 μέρες αναμονής και δεύτερον ότι άνοιξε κι άλλο η "ψαλίδα" στις πληρωμές του Οργανισμού! Κάπως έτσι, η άρση της πίστωσης στον ΕΟΠΥΥ είναι πάντα στο τραπέζι...

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Με την ρευστότητα των φαρμακείων να έχει αγγίξει το ναδίρ και τους προμηθευτές φαρμάκων να ζητούν σε πολλές περιπτώσεις τα χρήματά τους τοις ματρητοίς με την παράδοση της παραγγελίας, οι φαρμακοποιοί έχουν να παλέψουν και για όσα τους…αφαιρούν που δεν είναι άλλα από τα ΜΥΣΥΦΑ ή μερικά από αυτά (για τα οποία χάνουν όπως όλα δείχνουν την αποκλειστική διάθεση), αλλά και το ιδιοκτησιακό status.

Την ίδια ώρα, οι επιταγές τρέχουν, και η επόμενη πληρωμή του ΕΟΠΥΥ για τις εκτελεσμένες συνταγές του περασμένου Απριλίου, δεν γνωρίζει κανείς πότε θα γίνει.

Όπως αναφέρουν πηγές των φαρμακοποιών, «υπό το βάρος αυτών των υποχρεώσεων, αναζητείται άμεσα «ένεση» χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ για την απρόσκοπτη λειτουργία των φαρμακείων μας. Σε διαφορετική περίπτωση η αναστολή της πίστωσης είναι απλά θέμα χρόνου, αφού ήδη – σιωπηρά – αρκετά φαρμακεία έχουν οδηγηθεί εκεί αδυνατώντας να πιστώνουν περαιτέρω τον – εδώ και 45 μέρες – ληξιπρόθεσμο ΕΟΠΥΥ…».