Η απρόσμενη σύνδεση της κοιλιοκάκης με τη νευροπάθεια

  • Iatropedia
Η κοιλιοκάκη είναι μια αυτοάνοση διαταραχή που προκαλεί εντερική βλάβη σε μερικούς ανθρώπους, όταν καταναλώνουν τροφές με γλουτένη. Δυστυχώς, ακόμα και σήμερα είναι μια πάθηση που αποτελεί κάτι σαν ιατρικό μυστήριο και τώρα μια νέα σουηδική έρευνα έρχεται να προσθέσει ένα ακόμη κομμάτι στο “παζλ”.

Τα άτομα με κοιλιοκάκη έχουν 2,5 φορές αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν νευροπάθεια, ή νευρική βλάβη, σύμφωνα με την μελέτη που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Neurology.

Πρόκειται για έρευνα που έγινε σε πανεθνικό επίπεδο στη Σουηδία. Ο παιδίατρος δρ Jonas F. Ludvigsson, καθηγητής κλινικής επιδημιολογίας στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα και η ομάδα του ήθελε να εξετάσει τον κίνδυνο ανάπτυξης νευροπάθειας σε ένα δείγμα ανθρώπων που έχουν διαγνωστεί με κοιλιοκάκη. Συγκέντρωσαν στατιστικά δεδομένα από κάθε άτομο που έχει διαγνωστεί με κοιλιοκάκη στη Σουηδία από 1969 μέχρι και το 2008. Συνολικά επρόκειτο για 28,232 πάσχοντες από κοιλιοκάκη. Κάθε ένα από αυτούς έκανε βιοψία του λεπτού εντέρου για τις ανάγκες της έρευνας.

Στην πλειοψηφία τους, οι συμμετέχοντες ήταν γυναίκες. Άλλωστε είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι περίπου το 60% των ατόμων με κοιλιοκάκη είναι γυναίκες. Για κάθε ασθενή με κοιλιοκάκη, οι επιστήμονες παρακολούθησαν για διάστημα 10 ετών και άλλα πέντε άτομα με ίδια ηλικία, φύλο και τόπο διαμονής, ως “ομάδα ελέγχου”, για να δον πόσοι θα ανέπτυξαν κάποιου τύπου νευροπάθεια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κοιλιοκάκη σχετίζεται με μία σημαντική αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης νευρικής βλάβης. Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι το 39% των ατόμων με κοιλιοκάκη, παρουσιάζουν και συμπτώματα νευροπάθειας.

http://time.com/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται η κοιλιοκάκη

Ποιες ασκήσεις πρέπει να αποφεύγουν τα άτομα με διαβήτη όταν αθλούνται;