Η απώλεια βάρους ενισχύει την γονιμότητα!

  • Iatropedia
Η παχυσαρκία ήταν ύποπτη εδώ και καιρό ότι εμπόδιζε την ανδρική γονιμότητα. Τώρα οι ειδικοί επιβεβαιώνουν πως η απώλεια κιλών έχει και… άλλα οφέλη.

Το υπερβολικό βάρος στους άνδρες μπορεί να αλλάξει την ορμονική ισορροπία με αποτέλεσμα να επηρεασθεί η ποσότητα του σπέρματος. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί παχύσαρκοι άνδρες αντιμετωπίζουν πρόβλημα γονιμότητος, εξηγούν οι ειδικοί. Όπως ανακοίνωσαν ερευνητές του Πανεπιστημίου Sherbrooke του Καναδά στην ετήσια σύνοδο της Endocrine Society, οι παχύσαρκοι που κατορθώνουν να χάσουν βάρος έχουν περισσότερες πιθανότητες να τεκνοποιήσουν: στην πρώτη μελέτη που πραγματοποιήθηκε ποτέ για την σχέση παχυσαρκίας και ανδρικής γονιμότητας, οι ερευνητές ανακάλυψαν με ικανοποίηση ότι οι άνδρες που έχασαν τα περισσότερα κιλά μετά από σωστή διατροφή και φυσική άσκηση ενός έτους ήταν και αυτοί που έγιναν γονείς.

Όπως επισημαίνει ο Δρ. Jean-Patrice Baillargeon, η παχυσαρκία επηρεάζει άμεσα όχι μόνο τον αριθμό των σπερματοζωαρίων αλλά επηρεάζει και την ποιότητά του, προκαλώντας αδιόρατες αλλαγές στο DNA του! Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδιά θα πρέπει να αποφασίσουν στα σοβαρά να χάσουν βάρος. Μια άλλη μελέτη διεπίστωσε ότι η χημική ουσία λετροζόλη, η οποία χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού και ως θεραπεία γονιμότητας στις γυναίκες, μπορεί να τονώσει την ανδρική γονιμότητα σε ορισμένες περιπτώσεις. Η λετροζόλη εμποδίζει την τεστοστερόνη να διασπαστεί σε οιστρογόνα και όπως έδειξαν δοκιμές σε 12 άνδρες που είχαν αναπτύξει υπογοναδοτροφικό υπογοναδισμό –μια μορφή υπογονιμότητας λόγω της παχυσαρκίας τους– δύο από αυτούς απέκτησαν παιδί μετά από «ξηρασία» τουλάχιστον τριών ετών. Ωστόσο οι ειδικοί σημειώνουν ότι η λετροζόλη δεν είναι το «φάρμακο-θαύμα» για όλες τις περιπτώσεις φτωχής παραγωγής σπέρματος.