Η “απάντηση” στην παχυσαρκία είναι το χάπι… γυμναστικής

  • Iatropedia
Ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό και προς το παρόν, είναι. Αλλά τι θα λέγατε αν μαθαίνατε ότι μερικά από τα οφέλη της άσκησης θα μπορούσαν να χωρέσουν σε ένα χάπι;

Και όμως είναι αλήθεια. Επιστήμονες έχουν ήδη αρχίσει να αναπτύσσουν “χάπια γυμναστικής” με καλές προοπτικές σε πρώιμο στάδιο εξέλιξης, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες που δημοσιεύθηκαν στα επιστημονικά περιοδικά Trends in Pharmacological Sciences και Journal of Cell Metabolism.

Ωστόσο, ο Ismail Laher, καθηγητής Αναισθησιολογίας, Φαρμακολογίας και Θεραπευτικής Ιατρικής στο πανεπιστήμιο British Columbia στον Καναδά, σπεύδει να διευκρινίσει: “Ο καθένας ψάχνει για ένα χάπι για να αντικαταστήσει την σωματική άσκηση, αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί… (Το νέο χάπι) δεν πρόκειται να μετατρέψει ένα 'άτομο του καναπέ' σε Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ”.

Τα λεγόμενα και “χάπια γυμναστικής” γίνονται από χημικές ενώσεις οι οποίες έχει αποδειχθεί -κυρίως σε μελέτες που έχουν γίνει σε ζώα- ότι μπορούν να μιμηθούν μία ή περισσότερες από τις επιδράσεις της σωματικής άσκησης, όπως η ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων, ο σχηματισμός νέων μιτοχονδρίων σε κύτταρα, ή η αύξηση της ικανότητας του σώματος για άσκηση. “Θα σας βοηθήσει να επιτύχετε τους στόχους που έχετε θέσει για την σωματική σας άσκηση πολύ πιο γρήγορα”, λέει ο Laher.

Αλλά κανένα χάπι μπορεί να αναπαράγει κάθε όφελος της γυμναστικής για το σώμα. Το να πάρετε ένα χάπι γυμναστικής δεν θα σας γεμίσει με ενδορφίνες, για παράδειγμα, ενώ, επίσης, θα κάνει και τα οστά σας ισχυρότερα, ή θα επιταχύνει τη ροή του αίματος μέσω των αρτηριών σας και θα αυξήσει στον καρδιακό σας ρυθμό (…) Είναι, απλά, ένα πολύ μικρό 'κομμάτι από την πίτα'”, υποστηρίζει ο Laher.

Αυτό που όντως μπορεί να κάνει ένα χάπι γυμναστικής σε μεγάλο βαθμό εντοπίζεται στους μυς. “Σας βοηθάει να αυξήσετε την αποδοτικότητα του ΑΤΡ, του στοιχείου εκείνου με το οποίο κάθε κύτταρο λειτουργεί”, λέει ο Laher.

http://time.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περιποίηση επιδερμίδας: Τι πρέπει να κάνετε μετά τη γυμναστική

Ποια εσώρουχα μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα από την γυμναστική